Er gaan 150 banen verloren bij Accell in Heerenveen

Door: Douwe Bijlsma In bedrijf
150 ontslagen bij Accell Group in Heerenveen.
150 ontslagen bij Accell Group in Heerenveen. Eigen foto

HEERENVEEN - Eind januari liet de Accell Group, eigenaar van onder andere Sparta, Batavus en Koga, dat er in Heerenveen tussen de 100 en 150 banen zullen verdwijnen. Nu is bekend geworden dat de reorganisatie het maximale aantal van 150 arbeidsplaatsen verloren gaan. Dat meldt de Leeuwarder Courant op basis van bronnen binnen het bedrijf.

In totaal gaat het om bijna de helft van de 320 vaste werknemers van de fietsenfabrikant. Alle personeelsleden moeten, omdat de fietsenproductie op dit moment op zijn top is, volgens de LC.nl nog tot na de zomer blijven werken. De krant meldt ook dat er naar verluidt ondertussen zo’n tweehonderd banen klaarliggen bij bedrijven in de regio.

De reorganisatie is nodig “om concurrerend te blijven onder deze moeilijke marktomstandigheden.” Dat zei directeur Michiel Hogerhuis van Accell eerder. Koga en Batavus zullen in het komende jaar als één bedrijf verder gaan, een groot deel van de huidige productie gaat naar lagere lonen landen Turkije en Hongarije. Accell wil in Heerenveen alleen nog bakfietsen en ‘high end’ fietsen maken.

Vorige maand werd bekend dat de vakbonden en Accell een akkoord hebben voor een sociaal plan. Het akkoord gaat onder andere over de ontslagvergoeding. Het sociaal plan dat er nu ligt, geeft de werknemers die weg moeten ook recht op geld voor scholing voor een nieuwe baan.

Ook hebben de bonden CNV en FNV garanties voor blijvende werknemers geëist. Die toezegging kregen ze. Als het in de toekomst misgaat met het bedrijf, dan moeten zij verzekerd zijn van een goed vangnet. Dat vangnet bestaat uit drie jaar ontslagvergoeding.