Pijn zit diep bij stakers Fietsenfabrikant Accell

Algemeen
Pijn zit diep bij stakers Fietsenfabrikant   Accell
Pijn zit diep bij stakers Fietsenfabrikant Accell Eigen foto

HEERENVEEN - Fietsenfabrikant Accell wordt het niet eens met de vakbonden over een plan om in Heerenveen 100 tot 150 banen te schrappen. Onderhandelingen zijn vastgelopen, en werknemers hebben het werk neergelegd.

Een groot deel van de productie wordt naar Hongarije en Turkije gehaald, om de concurrentiepositie van het bedrijf te verbeteren. Accell wil in Heerenveen alleen nog bakfietsen en ‘high end’ fietsen maken.

Een harde boodschap

De reorganisatie is nodig “om concurrerend te blijven onder deze moeilijke marktomstandigheden.” Dat zegt directeur Michiel Hogerhuis van Accell.”Dit was een harde boodschap voor onze medewerkers omdat dit niet zonder verlies van arbeidsplaatsen gaat.” 

Accell wil graag verder met de onderhandelingen. “Er ligt een buitengewoon stevig bod, zeker wanneer je onze situatie en de algemene omstandigheden in de fietsbranche in ogenschouw neemt”, zegt Hogerhuis. Er zijn inmiddels 16 bedrijven uit de regio die 100 mensen willen overnemen, zegt Hogerhuis, maar doordat de onderhandelingen nu zijn vastgelopen, is dat er nog niet van gekomen, zegt hij.

Er werken in totaal 320 mensen bij Accell in Heerenveen. Ze maken onder andere fietsen voor Batavus en Sparta.”Het doet wel pijn”, zegt Wieger de Jong. “Ik werk al 34 jaar bij Batavus, en heb altijd mijn hart en ziel erin gestoken. Maar als ik nu in de auto stap, dan denk ik: waar doe ik het voor?”

Wietse van der Wal werkt nog langer bij Accel: 48 jaar. “Ik heb mijn deel wel bijgedragen aan dit bedrijf”, zegt hij. Van der Wal heeft al heel wat stakingen meegemaakt, maar deze voelt anders.  Accell is twee jaar geleden overgenomen door een internationale investeringsmaatschappij. Van der Wal heeft daar geen vertrouwen in. “Ik denk niet dat dit goed komt. Ik heb het idee dat we nu bij het einde zitten van dit bedrijf.”

 Van der Wal moet nog twee jaar werken. “Voor mij maakt het niet zoveel meer uit. Maar er zijn ook mensen die nog wat moeten opbouwen, die een huis hebben en een gezin. “”Voor die mensen hoop ik dat het bedrijf blijft bestaan. Dan mogen ze mij er wel uit zetten. Ik heb mijn tijd hier wel gehad.”