Vakbonden akkoord met sociaal plan Accell

In bedrijf
Afbeelding

HEERENVEEN - Vakbonden zijn akkoord met het sociaal plan van fietsenfabriek Accell in Heerenveen. Stakingen zijn dus definitief van de baan.

Er zijn 100 tot 150 mensen die ontslagen worden bij het bedrijf, dat onder andere fietsen maakt van Batavus en Babboe. Het akkoord gaat onder andere over de ontslagvergoeding. De komende weken wordt duidelijk welke medewerkers het bedrijf moeten verlaten. Het akkoord dat er nu ligt, geeft ze ook recht op geld op scholing voor een nieuwe baan. 

“Het is goed dat er een plan ligt waar de medewerkers mee vooruit kunnen”, zegt Erik Kotters van vakbond FNV.

“Maar onderaan de streep blijft het een wrange gang van zaken. Een oer-Hollands stukje maakindustrie verdwijnt, omdat buitenlandse investeerders meer geld willen verdienen. En de mensen op de werkvloer zijn de klos.”

Hongarije

Accell wil een deel van de productie verhuizen naar Hongarije en Turkije. In Heerenveen worden de twee bestaande fabrieken samengevoegd. Daar moeten dan specialistische merken en modellen gemaakt worden, zoals de Babboe-bakfiets. Die bakfiets was de laatste tijd negatief in het nieuws. Een maand geleden werd duidelijk dat Babboe geen bakfietsen meer mocht verkopen, omdat de Voedsel- en Warenautoriteit NVWA geconstateerd had dat er in de afgelopen jaren honderden frames zijn gebroken. 

“De problemen stapelden zich op”, zegt CNV-bestuurder Anthony Williams. “Daarom begonnen de onderhandelingen in een lastige situatie.” Uiteindelijk zijn de leden van het CNV unaniem akkoord gegaan met het sociaal plan. “We wilden ook garanties voor de werknemers die blijven.” Dat zijn er zo’n 150. Als het in de toekomst misgaat met het bedrijf, dan moeten zij verzekerd zijn van een goed vangnet.