Wat zijn de voordelen van een grijs kenteken?

In bedrijf
Wat zijn de voordelen van een grijs kenteken?
Wat zijn de voordelen van een grijs kenteken?

INGEZONDEN - Als je ondernemer bent, dan heb je er misschien wel eens eerder van gehoord: een grijs kenteken. Het hebben van zo’n kentekenplaat kan bepaalde voordelen met zich meebrengen.

Wil je weten wat een grijs kenteken precies is en wat de voordelen ervan zijn? Lees dan snel verder, want in dit artikel leggen we het je uit!

Wat is een grijs kenteken?

Een grijs kenteken is niet letterlijk grijs van kleur. Behalve de kentekenplaten die autodealers kunnen gebruiken, zijn alle Nederlandse kentekenplaten natuurlijk geel van kleur. Met een grijs kenteken doelen we op kentekens die gebruikt kunnen worden voor zakelijke bestelwagens. Het kenteken begint altijd met de letter “B” of  “V”. Vroeger waren grijze kentekens wel deels grijs, maar tegenwoordig dus niet meer.

Ondernemers met een bestelbus kunnen kiezen voor een grijs kenteken. Hier zitten een aantal voordelen aan. Wat deze voordelen precies zijn, dat leggen we hieronder uit. De reden dat dit type kenteken bepaalde voordelen met zich meebrengt, is omdat de overheid ondernemerschap wil stimuleren. 

Geen BPM

Het eerste voordeel waar een houder van een grijs kenteken op kan rekenen, is dat hij of zij geen BPM hoeft te betalen bij de aanschaf van een nieuwe bestelwagen. BPM staat voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen en moet betaald worden bij het aanschaffen van een nieuw voertuig. Wordt een voertuig uit het buitenland geïmporteerd, dan moet er alsnog BPM betaald worden bij de invoer van het voertuig. Gaat het om een ouder model, dan hoeft er wel wat minder BPM afgedragen te worden.

Normaal betaal je 37,7% belasting over de netto catalogusprijs als je een bestelauto nieuw koopt. Afhankelijk of je een diesel of een benzine koopt, wordt dit bedrag iets verhoogd of verlaagd. Koop je de auto dus zakelijk en op een grijs kenteken, dan betaal je deze BPM helemaal niet. Dat kan duizenden euro’s schelen.

Lagere wegenbelasting

Ook de wegenbelasting is lager voor auto’s met een grijs kenteken. Hoeveel het scheelt, hangt af van het gewicht van de auto en de brandstof waar hij op rijdt. Door deze lagere wegen belasting kun je nog eens bijna duizend euro per jaar aan belastingen besparen.

Verzekeren

Een grijs kenteken verzekeren is eigenlijk niet heel anders dan een particuliere auto verzekeren. Natuurlijk moet je wel kiezen voor een zakelijke autoverzekering, maar daarvoor maakt het in principe niet uit of de auto een grijs kenteken heeft of niet. Let bij je bestelauto verzekeren wel goed op voor welke dekking je kiest. Voor een nieuwere auto kies je over het algemeen namelijk een uitgebreidere dekking dan voor een oudere auto.