Van disco tot punk en eurohouse: de invloed van muziek op onze interieurs

In bedrijf
Van disco tot punk en eurohouse: de invloed van muziek op onze interieurs
Van disco tot punk en eurohouse: de invloed van muziek op onze interieurs Eigen foto

INGEZONDEN - Is je interieur toe aan een metamorfose? Dan doe je inspiratie op in vervlogen decennia. De jaren ‘70, ‘80 en ‘90 zijn namelijk voor veel interieurgoeroes een onuitputtelijke bron van ideeën.

Steeds meer elementen die toen in woningen prijkten, zijn nu wederom hip, ook door de muzikale stijlen die er parallel aan liepen. Voer voor zowel hippe designliefhebbers als nostalgici.

Ronde vormen: spiegels als knipoog naar het discotijdperk

De lichtinval in woningen was in die tijd niet optimaal, omdat bruin een populaire kleur was – ook aan de muren. Deze waren niet zelden van kurk. Of het behang had geometrische vormen. Meubels waren veelal rond, net als lampen. Een witte wand is een prima basis, wil je nog meer lichtinval creëren, dan plaats je één of meer ronde spiegels als knipoog naar de opkomst van de discomuziek. Een ronde spiegel op maat bestel je snel en makkelijk en het ruimtelijke effect is zeer verrassend. 

Flower power: bloemen en licht in huis

Bloemen zie je terug op diverse keukenaccessoires. De kolossale kamerplant is terug van weggeweest, omdat het belang van contact met de natuur weer gezien wordt. En we omarmen het daglicht weer meer, zeker nu we vaker thuiswerken. Een glazen deur tussen woonkamer en hal draagt bij aan dat laatste, op woonplatform glaswebwinkel zie je daar een aantal mooie voorbeelden van. Net als glazen deuren richting de tuin, die tegenwoordig ook vaak als hippie-achtige strandtent wordt ingericht.

Invloed van punkmuziek

Je zou het niet zeggen als je een plaat van pakweg The Clash hoort, maar ook punkmuziek heeft zijn invloed op interieurs gehad. En nog steeds. De alternatieve kunst- en designwereld pikte de Do It Yourself-mentaliteit van deze stroming op, hetgeen voor eigenzinnige ontwerpen zorgde. Het is niet bewezen, toch zou het kunnen dat de ontwerpers van typische jaren ‘70-accessoires in hun atelier harde gitaarmuziek luisterden tijdens het creëren van bizarre behangetjes, felgekleurde lampen en dito keukenbenodigdheden.

De jaren ‘80 en ‘90: van sober en strak tot uitbundig-eclectisch

Het contrast in sfeer tussen deze twee decennia kon niet groter zijn. Economische recessie en atoomdreiging versus ‘alles kan en mag’. In de jaren ‘80 kwam het strakke, sobere interieur in de mode, muziek werd meer machinaal en elektronisch. In de jaren ‘90 kwam het blije hippiegevoel terug en werd menig huis een allegaartje van stijlen. De kringloopwinkel werd populair – ook bij jongeren - en de muziek was zeer gevarieerd. Zet een aflevering van oer-sitcom Friends aan en je weet wat bedoeld wordt. Het bonte interieur van Monica’s appartement vertoont veel overeenkomsten met het muziekaanbod; van rommelige, harde gitaarmuziek (ook wel ‘grunge’ genoemd) tot hiphop en eurohouse.