Aansprakelijkheid van zzp’ers: zo zit het

In bedrijf
Aansprakelijkheid van zzp'ers: zo zit het
Aansprakelijkheid van zzp'ers: zo zit het Eigen foto

INGEZONDEN - Als zzp’er kan het je zomaar gebeuren: je wordt aansprakelijk gesteld. Misschien heb je vanuit je beroep een fout gemaakt of heb je fysieke schade veroorzaakt door een ongelukje.

Wat het ook is, het is fijn als je daarvoor een verzekering hebt. Veel zzp’ers denken ten onrechte geen aansprakelijkheidsverzekering nodig te hebben, terwijl deze vaak toch echt een reddende engel blijkt.

Wanneer ben je aansprakelijk?

Je kunt als zzp’er voor verschillende schades aansprakelijk worden gesteld. Bijvoorbeeld voor fysieke schade door een fysiek ongeluk. Denk bijvoorbeeld aan het bekende voorbeeld van het omverstoten van een dure vaas bij de klant op kantoor. Maar daarnaast kun je ook aansprakelijk worden gesteld omdat je verkeerd advies hebt gegeven. Elke partij (een particulier of een bedrijf) kan je in principe aansprakelijk stellen.

Een aansprakelijkstelling kan je zomaar veel geld kosten. Een rechter kan de schade toewijzen en je verplichten om de schade te vergoeden. In het geval van een hoog bedrag kan dat voor een zzp’er direct het einde van het bedrijf betekenen. Daarom is het verstandig een avb verzekering ZZP af te sluiten. Kijk daarnaast ook naar aanvullende verzekeringen, zoals een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

De juiste aansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers

Als zzp’er ben jij de enige medewerker van je bedrijf. Toch is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet voldoende als zzp’er. De meeste verzekeraars maken onderscheid tussen schade die je veroorzaakt als consument en schade die je veroorzaakt als ondernemer. Laat je een glas water vallen over de laptop van je klant, dan ben je daar niet voor verzekerd met een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. De zakelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt schade onder werktijd wel.

Het is goed om eerst te kijken naar de voorwaarden en de uitsluitingen van een verzekering, voordat je er eentje afsluit. In welke gevallen kun je wel schade claimen (en vergoed krijgen) en in welke gevallen niet? Daar kunnen grote verschillen in zitten vanuit je functie als zzp’er, of vanuit je bestaan als consument. Er zijn verschillende soorten aansprakelijkheidsverzekeringen, die voor verschillende zaken dekking bieden. Vergelijk ze met elkaar en ontdek welke voor jou het meest nuttig is.

Waarom je rechtsbijstandverzekering niet voldoet

Veel zzp’ers denken dat ze goed genoeg verzekerd zijn met alleen een rechtsbijstandverzekering. In veruit de meeste gevallen blijkt dit niet de realiteit te zijn. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt namelijk geen eventuele claims. Je bent alleen verzekerd van juridische hulp als een klant of een leverancier je aansprakelijk stelt voor eventuele schade. De schade zelf zul je dus zelf moeten vergoeden. 

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je wel gedekt tegen deze schade. Daarom is het dus geen overbodige luxe om naast je rechtsbijstandverzekering ook een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.