Voorkom gehoorschade met de juiste maatregelen

In bedrijf
Voorkom gehoorschade met de juiste maatregelen
Voorkom gehoorschade met de juiste maatregelen Eigen foto

INGEZONDEN - Er zijn verschillende manieren waarop je gehoorschade kunt oplopen. Het kan door te harde muziek via de oortjes van je telefoon of een koptelefoon.

 Maar ook bepaalde soorten werk kunnen leiden tot gehoorschade, bijvoorbeeld in fabrieken of op een bouwplaats. Het is belangrijk om je oren te beschermen. Als er eenmaal een beschadiging is ontstaan dan kan die niet meer worden hersteld. Je wordt dan mogelijk afhankelijk van een gehoorapparaat of moet leven met een permanente brom- of pieptoon in je oren. Dit laatste kan behoorlijk gekmakend zijn en in ernstige gevallen zelfs leiden tot su├»cidale gedachten.

Hoe bescherm je je oren?

Je kunt je oren op verschillende manieren beschermen. Allereerst natuurlijk door te harde geluiden te vermijden. Zet het geluid van je oordopjes gewoon wat zachter. Maar er zijn ook situaties waarin je te harde geluiden niet kunt ontlopen. Bijvoorbeeld als je in de bouw werkt of als roadie bij concerten. Dan word je hoe dan ook blootgesteld aan te harde geluiden. Dan is het zaak om je oren te beschermen. Dat kun je doen met speciale oordopjes. Die dempen het geluid zonder dat ze het helemaal afsluiten. Je hoort nog wel wat er om je heen gebeurt, maar de geluiden worden zodanig gedempt dat je gehoor er geen schade door oploopt. Zeker bij jonge kinderen is het belangrijk om de oren te beschermen omdat oren van jonge kinderen veel gevoeliger zijn. En zij moeten nog heel wat jaren op hun gehoor kunnen rekenen.

Oordopjes op maat

Bij Hearings kun je ook oordopjes op maat laten maken. Ideaal als je regelmatig gehoorbescherming draagt, bijvoorbeeld vanwege je werk. Deze oordopjes zitten prettiger dan standaard oordoppen die je in een groot warenhuis koopt. En ze geven je ook meer bewegingsvrijheid dan een noise cancelling koptelefoon. Deze zogenaamde plastieken worden geheel op maat gemaakt en volledig aangepast aan jouw behoefte. Je kunt er wel mee blijven horen, dus je hoeft ze niet uit te doen om een gesprek met bijvoorbeeld een collega te kunnen voeren.

Zorgplicht voor werkgevers

Werkgevers zijn verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers hun werk veilig kunnen doen. Daar hoort ook bij dat werknemers gehoorbescherming aangeboden krijgen. Als de werkgever dit soort bescherming aanbiedt ben je verplicht dit te gebruiken. Als je dit niet doet kan dit leiden tot sancties en zelfs ontslag. En je kunt je werkgever in dat geval uiteraard ook niet aansprakelijk stellen voor opgelopen gehoorschade tijdens het werk. Steeds meer werkgevers letten er op dat hun personeel veilig kan werken omdat ze het belangrijk vinden dat hun personeel gezond blijft. Als jouw werkgever nog geen gehoorbescherming aanbiedt terwijl je van mening bent dat dit wel zou moeten gebeuren dan kun je dit natuurlijk aankaarten. Dat kan direct, via de Ondernemingsraad of eventueel via de bedrijfsarts. Deze laatste kan eventueel gehoormetingen doen om te onderzoeken of er al gehoorschade is opgetreden bij medewerkers waardoor het nemen van maatregelen een urgent karakter krijgt.