Preventieve screenings voor volwassenen

In bedrijf
Afbeelding

INGEZONDEN - De meeste prille twintigers voelen zich op en top gezond en zien er ook zo uit. Maar weet je zeker dat dit ook effectief het geval is?

Breng regelmatig een bezoekje aan je huisarts en laat je screenen. Deze aanpak kan je helpen bij het vaststellen van het begin van bepaalde ziektes en aandoeningen. Houd je immuunsysteem in de best mogelijke vorm en zet preventie op de eerste plaats.

Doktersafspraken maken kan moeilijk lijken. Probeer ze rond je verjaardag in te plannen. Met elk voorbijgaand jaar zul je het makkelijker vinden om je aan het aanbevolen schema van afspraken en screenings te houden.

Jaarlijkse controles en routine screenings zijn net zo belangrijk in het leven van jongvolwassenen als voor kinderen en oudere volwassenen.

Gehoortest

Met een gehoortest kunnen artsen controleren of je oren nog goed werken. Gehoorafwijkingen komen namelijk vaker voor naarmate je ouder wordt. Ongeveer 14% van de mensen tussen de 45 en 64 jaar heeft een zekere mate van gehoorverlies. Dit percentage loopt op tot meer dan 30% bij 65-plussers. Net daarom zal je dokter je gehoor om de paar jaar willen testen, in tegenstelling tot slechts één keer in je volwassen leven.

Deskundigen raden aan dat volwassenen hun gehoor elke 10 jaar laten testen tot de leeftijd van 50 jaar, en daarna om de 3 jaar.

Niet alle mensen weten dat ze dit probleem hebben. Omdat het vaak een geleidelijk proces is, ben je je er misschien niet van bewust dat je gehoorverlies hebt. Daarom is het zo belangrijk om je oren en gehoor te laten testen en jezelf te beschermen. Neem eens een kijkje bij audilo.nl voor een overzicht van nuttige producten.

Bloeddruk en cholesterolgehalte

Een gezond hart is belangrijk op elke leeftijd, en 30 worden is het perfecte moment om serieus werk te maken van het waarborgen van de gezondheid van je cardiovasculaire systeem. Alle volwassenen ouder dan 20 jaar moeten hun bloeddruk om de twee jaar laten controleren en hun cholesterolgehalte om de vier tot zes jaar.

Hoewel bepaalde factoren zoals obesitas of diabetes het risico op een hoog cholesterolgehalte verhogen, kunnen zelfs mensen zonder deze aandoeningen aanvaardbare normen overschrijden. Iedereen moet zich laten testen, ongeacht hoe ze hun gezondheid zelf beoordelen.

Huidcontrole

Een bezoek aan de dermatoloog is een goede gelegenheid om te praten over zaken als acne en anti-verouderingsproducten. Het is echter belangrijk om ook huidkankerscreening aan deze lijst toe te voegen.

De meeste mensen wachten tot op hoge leeftijd om gescreend te worden op huidkanker, maar dit type kanker kan toeslaan bij mensen van elke leeftijd. Melanoom is de op een na meest gediagnosticeerde kanker bij mensen van 15 tot 19 jaar en patiënten van 25 tot 29 jaar. Het belangrijkste om te onthouden over huidkanker is dat een vroege diagnose leidt tot betere behandelingsresultaten en minder littekens.

Colonoscopie

Een darmonderzoek kan een nogal ongemakkelijke ervaring zijn waar veel mensen voor terugdeinzen. Colonoscopie is echter erg belangrijk voor zowel mannen als vrouwen. Artsen gebruiken colorectale screening om kanker vroegtijdig op te sporen en om erachter te komen of je risico op het ontwikkelen van dit type kanker hoger is dan gemiddeld.

Voorbeelden van risicofactoren zijn een familiegeschiedenis van darmkanker, chronische ziekten, zoals het prikkelbare darmsyndroom, en roken. Als je een verhoogd risico loopt, moet je met je arts praten over wanneer en hoe vaak je moet beginnen met testen.

Oogonderzoek

Mensen die een bril en contactlenzen dragen, weten dat ze jaarlijks een oogonderzoek moeten inplannen. Artsen raden een uitgebreide oog- en zichttest om de twee jaar aan tussen de leeftijd van 18 en 39 jaar. Als je dat nog niet hebt gedaan, is de leeftijd van 30 jaar een goed moment om een afspraak te maken met je oogarts.

Een oogonderzoek kan ook andere gezondheidsproblemen aan het licht brengen die op zich geen verband houden met de ogen, zoals diabetes, een hoge cholesterol, een hoge bloeddruk of kanker.

Gebitscontrole

Een gezonde glimlach is een gelukkige glimlach, en de beste manier om deze te behouden is om regelmatig naar de tandarts te gaan. Volwassenen moeten controles ondergaan met intervallen die door hun tandarts zijn opgegeven. Voor de gemiddelde persoon betekent dit meestal minstens één keer per jaar een tandheelkundige controle.

Gebitscontroles na de leeftijd van 30 jaar zijn belangrijk omdat je tandarts je mond kan controleren op gaatjes en tandvleesaandoeningen die op latere leeftijd ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.