‘Vier gemeentes passeren provincie met eigen plan voor 25.000 extra huizen’

In bedrijf
Luchtfoto Heerenveen-Noord
Luchtfoto Heerenveen-Noord Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - De vier grootste gemeentes van Fryslân hebben een eigen voorstel naar het Rijk gestuurd om 25.000 extra huizen te bouwen, bovenop de 20.000 die de provincie al had toegezegd.

Dat zegt gedeputeerde Sijbe Knol die over de huizenbouw gaat. Hij is slecht te spreken over het initiatief. De vier wethouders Jelle Zoetendal (Heerenveen), Michel Rietman (Súdwest-Fryslân), Robin Hartogh Heys van de Lier (Smallingerland) en Hein de Haan (Leeuwarden) overhandigen het plan donderdagmiddag in Den Haag aan minister Hugo de Jonge.

“Een conflict wil ik het niet noemen, maar er is een groot verschil van inzicht”, zegt Knol vanuit Brussel over de ontstane situatie.De gemeentes Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland en Súdwest-Fryslân zouden in de grootste plaatsen extra huizen willen bouwen. Het provinciaal bestuur heeft ze schriftelijk laten weten dat de provincie dit plan niet steunt.

Een week geleden zeiden wethouders van Heerenveen en Leeuwarden al dat het ambitieniveau van de provincie omhoog moet, als het gaat over het bouwen van huizen.

“Als we kijken naar de demografische trends, dan hebben we veel meer huizen nodig”, zei wethouder Hein de Haan van Leeuwarden bij Omrop Fryslân op de radio.

“Er zijn veel mensen die behoefte hebben aan een woning. En er wonen steeds minder mensen in één woning”, zei wethouder Jelle Zoetendal van Heerenveen.

Gedeputeerde Knol zegt nu dat het helemaal niet is aangetoond dat die 25.000 extra huizen in de vier grootste gemeentes ook nodig zijn. Het is volgens hem ook niet goed voor ‘het evenwicht van Fryslân’ om zoveel te bouwen in de vier grootste plaatsen. Buurgemeentes en kleine dorpen hebben daar last van, zegt hij.