Geld wisselen zonder zorgen: zo pak je het slim aan

In bedrijf
Geld wisselen zonder zorgen: zo pak je het slim aan
Geld wisselen zonder zorgen: zo pak je het slim aan Eigen foto

INGEZONDEN - Als je naar het buitenland gaat, is de kans groot dat je op een punt staat waarop je denkt: hoe wissel ik mijn geld zonder gedoe?

Laten we daar eens rustig induiken. Het draait allemaal om buitenlands geld wisselen, maar zonder dat het je slapeloze nachten bezorgt. Met een paar eenvoudige tips is dit makkelijk te doen. Wil je er meer over weten? Lees dan zeker verder.

Wat is de koers vandaag?

Begin met een kijkje te nemen naar de wisselkoersen. Die cijfers gaan op en neer, en als je slim oplet, kun je daar voordeel uit halen. Er zijn veel websites en apps die je de koersen van de dag laten zien. Een kleine moeite om daar even op te kijken voordat je je geld omwisselt. Het ene moment is de koers zo sterk dat je meer waar krijgt voor je euro’s en op het andere moment kun je beter even wachten met het omwisselen.

Waar wissel je het beste?

Niet elke plek waar je geld kunt wisselen is even voordelig. Sommige plekken rekenen hoge kosten, anderen geven je een koers waar je blij van wordt. Het is een beetje zoals winkelen: vergelijken loont. Of je nu naar de bank gaat, een wisselkantoor probeert of op het vliegveld kijkt, neem de tijd om te zien waar je de beste deal krijgt. Soms is het ook voordelig om lokaal je geld te wisselen. Maar dat is lang niet altijd het geval.

Pas op voor de valkuilen

Er zijn plekken die zeggen dat ze je de beste deal geven, maar ondertussen zit er een addertje onder het gras. Een te mooie deal? Dan krijg je waarschijnlijk een slechte wisselkoers. En een tip: als je toch moet wisselen, doe dan liever een groter bedrag in één keer. Dat scheelt weer in de kosten.

Het gebruik van een betaalkaart

In veel landen kun je gewoon met je pinpas of creditcard terecht. Direct betalen in de lokale munteenheid of even pinnen kan soms zelfs voordeliger zijn dan vooraf je geld wisselen. Controleer wel even bij je bank hoe hoog de kosten zijn, dat kan per bank flink verschillen.

Veiligheid staat voorop

Loop niet rond met meer cash dan nodig. Gebruik een kluisje in je hotel voor het grootste deel van je geld en neem alleen mee wat je nodig denkt te hebben. Als je toch extra geld nodig hebt, kun je op veel plaatsen gewoon dollars kopen. Net als in Nederland zijn daar voldoende mogelijkheden voor en kun je bijna op elke hoek van de straat wel terecht voor wat extra dollars.

En zo kom je rond

Geld wisselen hoeft niet vervelend te zijn. Met een beetje voorbereiding en kennis van zaken kun je een hoop besparen en voorkom je gedoe. Of je nu voor het eerst je geld omwisselt of al vaker de grens over bent gegaan, met deze tips ben je klaar voor wat komt. Zo kun je ongestoord genieten van je reis.