Wat komt er kijken bij het bouwen of renoveren van een duurzaam huis?

In bedrijf
Wat komt er kijken bij het bouwen of renoveren van een duurzaam huis?
Wat komt er kijken bij het bouwen of renoveren van een duurzaam huis? Foto: Pixabay

INGEZONDEN - Bouwen moet vandaag de dag duurzaam gebeuren en dat geldt ook voor het renoveren van bestaande panden.

Bouwbedrijven zoeken naarstig naar bouwmaterialen die duurzaam zijn geproduceerd. Er wordt geëxperimenteerd met beton zonder cement en met bouwen met hout. Deze projecten staan nog in de kinderschoenen, maar hebben zeer waarschijnlijk wel de toekomst. Nieuwe woningen worden opgeleverd met zonnepanelen op het dak en goede isolatie. Ze zijn vaak gasloos en goed voorbereid op de toekomst. Maar hoe zit het met bestaande woningen?

Aan de slag met verduurzaming

Zowel bij renovatie en nieuwbouw van woningen speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Heb je een koopwoning, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het verduurzamen. Bij huurwoningen ligt die verantwoordelijkheid bij de eigenaar/verhuurder. Maar soms kun je ook dan zelf dingen doen om je woning energiezuiniger te maken. Denk aan het aanbrengen van tochtstrip langs ramen en deuren. Voor grote uitgaven in het kader van verduurzamen kun je in aanmerking komen voor subsidie. Dit geldt bijvoorbeeld voor het laten plaatsen van zonnepanelen, isolatie en de aanschaf van een warmtepomp. Dus ook als je het dak van je huis gaat vernieuwen en isoleren, kun je daarvoor een bijdrage aanvragen.

Dak isolatie, hoe pak je dat aan?

Dak isolatie levert een belangrijke bijdrage aan het energiezuinig maken van je huis. Warme lucht stijgt, dus als die warme lucht bij het dak wordt tegengehouden dan is de logische conclusie dat je daardoor minder hard hoeft te stoken. Als de dakbedekking moet worden vernieuwd is dat een ideaal moment om het dak ook meteen goed te isoleren. Bij Dakenmarkt.nl kan je daarvoor alle benodigde materialen bestellen. Sommige dakbedekking, zoals bitumen, is te koop in verschillende kwaliteitsklassen. Laat je dus voordat je een bestelling plaatst goed informeren over wat in jouw situatie de beste keuze is. Dakbedekking gaat, afhankelijk van het gekozen materiaal, 30 tot 60 jaar mee. Het is dus een lange termijn investering.

Zelf aan de slag met dakrenovatie

Veel mensen besteden het renoveren van het dak van hun huis graag uit aan een vakman. Maar als je zelf aan de slag wilt dan kan dat natuurlijk ook. Dakdekkers hebben vaak een volle agenda, zelf doen betekent dus dat je vaak veel sneller kunt profiteren van de verbetering. Je kunt bijvoorbeeld EPDM kit online bestellen en ook alle andere materialen die je nodig hebt om het dak te vernieuwen. Zorg wel altijd voor een veilige werkomgeving. Zo is het verstandig om voor onderhoud aan het dak een steiger te huren en niet op een ladder te klimmen. Met een stabiele steiger is de kans op ongelukken een stuk kleiner. Houd ook de weersverwachting in de gaten. Het is immers geen pretje om op het moment dat het dak open ligt te worden verrast door een hevige stortbui. Houd voor noodgevallen altijd dekzeil achter de hand zodat je het openliggende dak indien nodig kunt dichtleggen.