Keltyske Jûn in Nieuwehorne - Jan de Roas Sjongers en CMV De Vrije Fries slaan handen ineen

Door: Tess Feenstra do 18 apr, 19:00 Cultuur en uitgaan
Afbeelding

NIEUWEHORNE - De inwoners van Nieuwehorne en omstreken kunnen zich opmaken voor een muzikale belevenis. De Jan de Roas Sjongers en CMV De Vrije Fries organiseren samen een Keltyske Jûn. Het evenement zal plaatsvinden op vrijdag 19 april in de lokale sporthal en belooft een avond vol Keltische muziek. Inmiddels is het evenement helemaal uitverkocht.

Het koor Jan de Roas Sjongers is in 1969 opgericht in Nieuwehorne. Dit mannenkoor is geïnspireerd door de Friese straatzanger Jan de Roos; zijn zang en aanwezigheid hebben jarenlang de straten van Noord-Nederland gevuld tot aan zijn overlijden in 1979 op 83-jarige leeftijd. Gekleed in zijn kenmerkende slipjas, hoge hoed, en versierd met kettingen en medailles, trok hij zingend van dorp tot dorp. Als eerbetoon aan deze markante volksfiguur noemde het koor zich de Jan de Roas Sjongers.

Begonnen als shantykoor

De optredens van de Jan de Roas Sjongers vinden plaats op verschillende locaties, variërend van serviceflats, verpleeg- en verzorgingshuizen tot kerktheaters. Jaarlijks levert het koor ook een bijdrage aan de lokale herdenking op 4 mei. Daarnaast geven ze ook elk jaar sfeervolle kerstconcerten in de decembermaand..

Het koor telt in totaal 32 zangers waarbij Jan Heida een van de oorspronkelijke leden is en Luuk Bennik zich al zeven jaar bij het koor voegt. “We zijn ooit begonnen als shantykoor”, vertelt Jan Heida. “In de jaren negentig waren er namelijk veel shantykoren. Op het laatst begint dat te vervelen, dus zijn we daar toen vanaf gestapt. Nu zingen we een breed scala aan genres, van Ierse en Schotse nummers tot Duitse en Friese vertalingen. Onze dirigente, Sitta Bosman, is heel goed in het vertalen van bijvoorbeeld Ierse nummers naar het Fries. De laatste jaren zijn we echt overgestapt op Ierse nummers, Keltische nummers. Dat maakt ons anders dan de meeste andere koren; die zijn nog een beetje blijven hangen in de shanty’s.” Luuk Bennik benadrukt het nog maar een keer: “We zijn nu absoluut geen shantykoor.”


CMV De Vrije Fries
Aan de zijde van de Jan de Roas Sjongers staat CMV De Vrije Fries, een fanfare die al bijna honderd jaar actief is en sinds september 2023 wordt geleid door Willem Flisijn. In totaal telt De Vrije Fries tussen de 28 en 30 leden. Reinie Hoekstra, al 35 jaar lid van de fanfare, vertelt over hun betrokkenheid: ‘’We zijn aanwezig bij evenementen in het dorp, zoals de avondvierdaagse en de jaarlijkse sinterklaasintocht. Daarnaast gaat de fanfare nog naar het Gouden Spiker Festvial en om het jaar naar het concours.’’

Dit wordt de zesde keer dat de fanfare optreedt in de sporthal. Reinie: “Het kwam toen al heel vaak ter sprake dat wij als fanfare iets met de Jan de Roas Sjongers moesten doen, en dat gaat nu gebeuren.” Voor de Keltyske Jûn belooft de fanfare een scala aan Keltische nummers, bijgestaan door het regionaal orkest en gasten zoals de Graham Lowlanders uit Leeuwarden.

Echte concertzaal
De Keltyske Jûn is toegankelijk voor een breed publiek, alle 480 stoelen zijn dan ook bezet in de sporthal in Nieuwehorne. “Ik denk dat er verschillende leeftijdsgroepen op het evenement afkomen, Keltische muziek is tijdloos’’, zegt Reinie. Jan Heida knikt: “Het nummer ‘Wij houden van Oranje’ is gebaseerd op het Schotse lied ‘Auld Lang Syne’ wat uit 1788 komt’’

De Keltyske Jûn vindt plaats in de sporthal in Nieuwehorne bij Udiros. De hal zal worden omgetoverd tot een echte concertzaal met doeken en lichten. De Jan de Roas Sjongers en CMV De Vrije Fries treden samen en apart van elkaar op; daarnaast treden de Graham Lowlanders uit Leeuwarden op. Jan Heida: “Met een gevarieerd programma duurt het in totaal twee en een half uur. Van Ierse liederen onder begeleiding van een Ierse harp tot iemand die op uillean pipes speelt. En we hebben daarnaast ook iemand op de banjo en een accordeon.” 

Steun van het Mienskipfonds
“Het evenement wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van het Mienskipfonds”, zegt Reinie Hoekstra tot slot: “In het kader van de verbinding binnen het dorp is het een hele mooie opzet. We hebben bewust de toegangsprijs laag gehouden.” De organisatoren kijken uit naar een avond vol Keltische muziek: “Wie weet is dit voor herhaling vatbaar,” geeft Luuk Bennik alvast een voorschot op een vervolg.

Tekst: Tess Feenstra