Terugkeer met een gouden randje voor Brent Janssen bij UNIS Flyers

Algemeen
Afbeelding
Archieffoto: RicardoVeenMedia

HEERENVEEN -  UNIS Flyers heeft met onmiddellijke ingang Brent Janssen toegevoegd aan de selectie. Met Brent Janssen haalt UNIS Flyers ervaring in huis, zowel in de kleedkamer als op het ijs. Zijn terugkeer betekent een speciaal moment voor Brent, die een spannend jaar achter de rug heeft en dit ziet als bekroning op de periode die achter hem ligt. 

Niet alleen wil Brent ‘zijn’ UNIS Flyers helpen in deze periode, hij vertelt graag het waarom van deze keuze. ,,Ik denk dat het voor mensen goed is om te weten waar ik vandaan kom, omdat het ook deels te maken heeft met mijn beslissing om nu weer te gaan ijshockeyen,” steekt Brent van wal.

Een jaar geleden stond de wereld van Brent en zijn gezin op z’n kop. ,,Na een epileptische aanval op mijn werk kreeg ik na onderzoek te horen dat ik een hersentumor had. Ik werd direct overgebracht naar het UMCG en een maand later geopereerd. Gezien mijn tumor zeer zeldzaam is, weten we niet of het goed of kwaadaardig is. Hierdoor ben ik preventief een bestralingstraject ingegaan en moest daarvoor 30 keer naar Groningen afreizen. Sindsdien is mijn lange herstelperiode begonnen. Ik ben altijd positief gebleven, wat mij erg heeft geholpen in deze onzekere periode,” vertelt hij.

,,Ik heb in september mijn eerste controle gehad. Dat zag er goed uit! Ik zal hoe dan ook de komende jaren onder controle blijven, om te kijken of de tumor wegblijft. Tot nu toe zijn de berichten in ieder geval positief. Ik heb bijna een jaar niet gewerkt (bij TEAM – communicatiebureau) en was alleen maar gefocust op mijn herstel. In de afgelopen weken kwam deze kans voorbij, om weer mee te trainen bij UNIS Flyers. Een moment om mij fysiek en mentaal nog beter te voelen.”

,,Ik ben met mijn werkgevers, Martin van der Meulen en Pim Balkestein, gaan zitten. Zij reageerden super enthousiast. Zij vonden juist dat dit iets positiefs voor mij is en goed kan helpen in mijn herstel. Zij hebben mij het zetje gegeven. Daarnaast steunt mijn vriendin en mijn familie mij enorm in deze keuze. Die steun is nodig, gezien waar ik vandaan kom. Dit is niet zomaar een beslissing geweest. Ze zijn allemaal erg meelevend geweest in het afgelopen jaar.”

,,Waar ik stond vorig jaar, en waar ik nu sta… Hoe mooi is het om nog één keer alles te geven voor Flyers. Wie weet wat het brengt. En dat ik ook nog met Kevin (Bruijsten, red.) mag spelen is heel bijzonder. Hij is één van mijn beste vrienden en ik heb altijd gezegd dat ik nog eens samen met hem op het ijs wil staan. Dat maakt dit alles een bekroning op het negatieve nieuws van een jaar geleden.”

,,Ik wil ook aan mijn kinderen laten zien dat dit mogelijk is. Zij hebben mij veel heen en weer zien gaan naar het ziekenhuis en veel in bed zien liggen. Ook voor hen wil ik aantonen dat ik in staat ben om dit te doen. Ze vinden het geweldig dat ik weer op het ijs sta. Als ik zie hoe ze beginnen te stralen als ik ze vertel dat ik ga ijshockeyen, dat geeft me veel kracht. Daar doe je het ook voor.”

Sportieve uitdaging

Het is bijna vier jaar geleden dat Brent stopte met ijshockey. Nu keert hij dus terug in de selectie. ,,Het is een grote uitdaging, gezien het jaar wat ik heb gehad. Maar in de trainingen ging het boven verwachting goed. Trainen is wel anders dan een wedstrijd spelen. Het is nu aan coach Nason en mij om te kijken hoe het gaat en wat de verwachtingen zijn,” vertelt Brent.

Hij brengt veel ervaring mee en kan het team mogelijk helpen op moeilijke momenten. ,,Ik heb veel verschillende situaties met ijshockey meegemaakt. Soms moet je op bepaalde momenten juist andere beslissingen maken op het ijs, zodat een wedstrijd in jouw voordeel uitvalt. Ervaring, hoe je een wedstrijd ‘leest’, dat heb je niet binnen twee jaar. Dat heeft bij mij ook wel een poosje geduurd.”

Brent gaat kijken hoe hij het team het beste kan helpen. ,,Mezelf fit krijgen is het belangrijkste. Ik kan er misschien niet direct staan, zoals ik dat zou willen. Het spelen van een wedstrijd is een graadmeter waar ik sta. Ik heb afgelopen weekend de bekerfinale gezien. Je ziet dat Den Haag en Geleen makkelijk ijshockeyen. Dat zijn denk ik de betere teams die veel vertrouwen uitstralen. Dat moeten we doorbreken. Het zou mooi zijn als je in ieder geval één van de twee wedstrijden dit weekend wint. Om zo vertrouwen te kweken en daarop weer verder te bouwen. Ik denk dat we van ieder team kunnen winnen. Je hebt het geloof weer nodig.”

Brent is blij dat hij weer terug is bij UNIS Flyers. ,,Het was eigenlijk niet mijn bedoeling om weer te spelen. Maar dit is een perfect moment. Het is het einde van het seizoen. Je moet er nu staan. Nu komen de belangrijkste wedstrijden, en daar kijk je als ijshockeyer elk seizoen weer naar uit!”