Nieuwe Internationale Schakelklas (ISK) in Heerenveen

Algemeen
Foto: Gemeente Heerenveen
Foto: Gemeente Heerenveen

HEERENVEEN - Na de zomervakantie kunnen anderstalige jongeren (nieuwkomers en vluchtelingen) in de leeftijd van 12 tot 18 jaar starten met onderwijs aan een Internationale Schakelklas (ISK) in Heerenveen. 

Deze ISK wordt opgezet als nevenvestiging van de bestaande ISK Drachten. Door het groeiende aantal leerlingen is er momenteel niet meer voldoende plek op de ISK Drachten, die een belangrijke rol vervult voor de regio. Met de opzet van de ISK in Heerenveen breidt het onderwijsaanbod uit in de regio, zodat meer leerlingen het onderwijs kunnen krijgen waar ze recht op hebben.

Op een ISK krijgen anderstalige jongeren die in Nederland komen wonen (taal)onderwijs. De ISK is een belangrijke ‘schakel’ tussen de school in het land van herkomst en de Nederlandse school. Als het taalniveau van de leerlingen voldoende is, stromen ze door naar het regulier onderwijs. Momenteel is het ISK Drachten (onderdeel van OSG Singelland) de enige school in de regio die voortgezet onderwijs biedt aan leerlingen tussen de 12 en 18 jaar. Maar door de groei van het aantal leerlingen is er momenteel een tekort aan plaatsen op ISK Drachten. Om alle leerlingen in de regio het onderwijs te bieden waar ze recht op hebben, start er na de zomervakantie een nevenvestiging in Heerenveen. Heerenveen is hiervoor een ideale locatie: veel leerlingen zijn afkomstig uit de gemeente Heerenveen en Heerenveen heeft een centrale ligging voor omliggende gemeenten.

De snelle opzet van deze nevenvestiging is een resultaat van een goede samenwerking tussen OSG Singelland, Onderwijsgroep Midden-Friesland en Aeres. De gemeente Heerenveen voorziet in huisvesting. De drie onderwijspartijen hebben maandag 15 mei hun handtekening gezet onder de afspraken. Uit handen van wethouder Gerrie Rozema ontvingen zij symbolisch de sleutels van het pand aan de Haskeruitgang.