Onderzoeksjournalist Darshan Boerema laat sloopauto goedkeuren bij illegale APK-keurder

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN - Op Facebook zijn er talloze accounts die APK’s zonder keuren aanbieden. Je hoeft je auto dan niet in te leveren of ergens te laten zien, maar hij wordt wel geregistreerd als zijnde goedgekeurd. 

Onderzoeksjournalist Darshan Boerema uit Heerenveen kocht een auto zonder wielbouten, motor, voorkant en stoelen, die tóch glansrijk door de keuring kwam. Dat was weer een onderzoek waard.

APK-keurmeester Sytse heeft maar één woord voor de nieuwe bolide van Darshan: “Sloop. Er zitten geen wielbouten meer op, er zit geen vering meer in, geen verlichting, geen motorkap; er is helemaal niks meer. Als dit goedgekeurd wordt ga ik heel hard lachen, want dat kan natuurlijk niet. Het is afwachten of de sloop hem nog wil hebben.”

Goedgekeurd

Sytse was duidelijk; de auto mag niet goedgekeurd worden. Ondanks de stelligheid van de ervaren autokeurder had Darshan een paar dagen later toch het certificaat in handen. Met een bedrag van €250, een kenteken en de kilometerstand is de auto voor een jaar officieel goedgekeurd, illegaal.

Hoge bedragen

Zelfs auto’s die niet eens in elkaar zitten, komen glansrijk door de keuring. De bedragen die hiermee verdiend worden lopen vaak op tot duizenden euro’s per dag. “Op een goede dag, verdeeld over vijf APK-keurmeesters en honderd auto’s, verdienen we tussen de €20.000 en de €25.000 per dag”, aldus een anonieme zwarte APK-keurder.

Nieuwe video

Met een herkeuring met een werknemer van het RDW, de keurmeester en de persoon die de auto heeft goedgekeurd, duikt Boerema dieper in op de vraag hoe én waarom dit soort praktijken mogelijk zijn. 
[youtube url=’//www.youtube.com/embed/7HdK6min260’]