Face to Face: Lucas van Dijk (17)

grootheerenveen
Afbeelding

Lucas van Dijk uit Heerenveen is 17 jaar en heeft een enorme passie, met nog grotere ambities. Het liefst wordt hij de nieuwe David Copperfield, maar dan wel volgens zijn eigen concept. Lucas goochelt al meer dan de helft van zijn leven en timmert al aardig aan de weg. Op 3 april is hij tijdens de voorronde van Kunstbende met zijn illusies de winnaar geworden binnen de categorie theater. En laat deze twee elementen nou precies hetgeen zijn wat Lucas als goochelaar zo uniek maakt. In augustus komt hij met zijn eerste eigen theatervoorstelling.

Dag en nacht goochelen

Zijn vrienden, maar ook zijn vriendin en zijn familie, worden wel eens gek van hem. Want Lucas is letterlijk altijd bezig met goochelen. Waar hij als kind elk uur van de dag muntjes en balletjes liet verdwijnen en verschijnen, is hij nu continu op zoek naar nieuwe trucs. En die ziet hij overal. “Laatst liep ik over straat en zag ik een platgetrapt blikje liggen. Een ander valt het misschien niet op, maar ik moest meteen denken aan de truc van Dynamo waarbij hij in zijn vingers knipt en dat blikje weer uitplopt.” Lucas geeft toe dat het best wel eens een handicap is. “Wanneer ik weer eens in gedachten ben verzonken, vraagt mijn vriendin wel eens waar ik aan denk, en dat is altijd het goochelen”, lacht hij.

Op ontdekkingstocht in de goochelwereld

Ooit kreeg hij van Sinterklaas een goocheldoosje in zijn schoen. Een week was dat leuk, maar daarna keek hij er niet meer naar om. Later vond Lucas het doosje weer terug en begon het goochelen weer te kriebelen. “Van het geld dat ik voor mijn achtste verjaardag kreeg, kocht ik een goocheldoos en daarna ben ik nooit meer gestopt. Later kwamen de boeken uit de bibliotheek erbij en begon ik ook veel trucs via YouTube te leren.” Hij ontdekt dat er goochelwinkels bestaan en koop veel goocheltrucs online. Maar de echte beleving ervaar je volgens Lucas alleen tijdens een bezoek aan de winkel. “Als je daar binnenstapt, kom je echt in een andere wereld. Als je bijvoorbeeld de deur opendoet, kom je erachter dat het geen echte deur is, want de muur naast je schuift opeens opzij en zo ga je dus de winkel binnen. Hoe tof is dat?”

Het leuke aan goochelen vindt Lucas de verwarring die hij teweegbrengt bij zijn publiek: “Mijn truc is pas geslaagd als mensen er nog lang over na blijven denken. Wat ik zo mooi vind, is dat je iets doet, maar dat mensen niet snappen hoe je dat doet. Terwijl de methode achter een truc vaak zó simpel is. Ik vind het gewoon heel tof dat ik mensen daarmee kan entertainen.”

De artiest van de familie

Als heel klein jochie wilde Lucas altijd op de voorgrond staan. Het liefst kreeg hij alle aandacht. Zijn pake zei daarom vroeger al: “Dit is de artiest van de familie.” En pake kreeg gelijk. Zijn andere pake is een van Lucas’ grootste steunpilaren. “Mijn pake Rob helpt me heel veel. Thuis op de bovenverdieping heb ik al mijn goochelspullen in een kast staan. En als je die kast opendoet, is bijna alles wat je ziet, gemaakt door mijn pake”, vertelt Lucas. Een nieuwe goocheltruc kost al snel € 3000,-, Snel bespaard als je opa het in twee middagen kan maken. “Als ik een truc heb gezien, zoek ik de naam op en dat stuur ik naar pake. Daarna gaan we er samen met een bakje koffie voor zitten. Mijn pake tekent dan de bouwtekening uit en als we het erover eens zijn, gaat hij aan de slag. De eerste versie klopt vaak niet, maar bij de tweede is het eigenlijk altijd goed. We begonnen ooit met een houten bak met een dubbele bodem, maar inmiddels maakt hij echt alles. Voor het NK waar ik aan meedeed, heeft hij een kast gemaakt voor mijn doorzaagtruc.”

Voor voormalig bouwvakker pake Rob is het een geweldige uitdaging. Lucas: “Iedere handige Harrie kan een kistje in elkaar timmeren, maar een kist voor een goocheltruc moet aan heel veel dingen voldoen. Als een latje net een paar millimeter te ver geplaatst is, dan werkt de hele techniek van de truc niet meer. Juist daarom vindt mijn pake het zo leuk om te doen.”

Geen stoer imago

Toen Lucas van de basisschool naar het voortgezet onderwijs ging, was hij bang om gepest te worden. Want ja, goochelen heeft niet bepaald een stoer imago. “Als mensen het over een goochelaar hebben, zien ze een man in een pak voor zich met een hoge hoed waar een konijn uit komt. Dat was 250 jaar geleden inderdaad wat een goochelaar was. Het beroep kent nog steeds zo’n vernederend stereotype en dat is heel jammer”, legt Lucas uit. Maar gelukkig pakte het voor hem op de middelbare school volledig anders uit. In de pauzes konden zijn klasgenoten geen genoeg krijgen van Lucas zijn trucs. En toen zijn school met een andere school samenvoegde, wilden ze voor de opening iets leuks organiseren voor alle leerlingen. Blijkbaar had Lucas de organisatie geïnspireerd, want niemand minder dan Victor Mids (Mindf*ck, red) kwam langs.

Theateropleiding

Na zijn middelbare school hoefde Lucas geen seconde na te denken over zijn vervolgopleiding. Hij koos de driejarige mbo-theateropleiding van D’drive in Leeuwarden. Wat hij na deze opleiding gaat doen, is nog een grote vraag. “Ik wil sowieso mijn hbo-diploma halen en verder in theater, maar daarin is nog zoveel keuze. Voor alle vakken die ik nu heb, zijn weer allemaal aparte opleidingen. Daar moet ik echt nog goed naar kijken. Het moet hoe dan ook gaan om het goochelen, want daar wil ik echt mijn werk van maken. De hoogst aangeschreven goochelopleiding zit in Korea, daar maken ze de meest gave dingen. Maar dat betekent wel dat ik daar vier jaar moet studeren en dat vind ik nogal wat.”

Mix van David Copperfield en de Efteling

“Nog genoeg om over na te denken, dus”, meest Lucas. Want ja, goochelen en illusionisme bestaan in allerlei vormen en maten, van mentalisme tot tafelgoochelen, Waar het bij het goochelen meer om de beknoptere trucs gaat, beslaat het illusionisme het grotere en ingewikkelde werk. Zo is Hans Kazàn een goochelaar en is Hans Klok een illusionist. Waar de gemiddelde voorstelling van truc naar truc gaat, wil Lucas graag een verhaal vertellen. Daarom wil hij illusionisme en theater het liefst combineren. Op beide gebieden laat hij zich graag inspireren. “Op het gebied van illusionisme is David Copperfield mijn idool. Hij doet trucs die zelfs goochelaars niet begrijpen. Alles is zo doordacht en zo goed; naar hem kijk ik heel erg op. En qua verhalen vertellen is de Efteling echt een voorbeeld voor mij. Hoe zij hun beeld, verhaal en geluid combineren is voor mij ultieme beleving. Dat moet ook in het theater kunnen. Dat ontbreekt nu nog in deze wereld, maar het is precies wat ik wil doen. En ook al klinkt het als een rare combinatie; de mix van David Copperfield en de Efteling is mijn toekomstbeeld”, lacht Lucas.

Eigen voorstelling

Dat Lucas van Dijk talent heeft, bleek begin april tijdens de voorrondes van Kunstbende. Daar sleepte hij de eerste prijs in de wacht. Maar ook Broei, onderdeel van het cultuurproject Arcadia dat jonge creatieve makers een podium biedt, ziet wat Lucas in zijn mars heeft. Eind vorig jaar meldde hij zich daar met nog vele anderen aan. Uit alle aanmeldingen werd Lucas geselecteerd. Van Broei kreeg hij een subsidie om zijn eigen voorstelling te maken. Van begin tot eind. “Zo’n vijf maanden geleden ben ik begonnen met het schrijven van mijn regieboek. Hoe je dat doet heb ik op school geleerd, dus dat kan ik nu mooi toepassen in de praktijk. Een van mijn docenten, Job, doet mijn regie. Samen bedenken we alle ideeën en Job kijkt met zijn artistieke achtergrond vanuit het publiek waar het beter kan. Dat tilt mijn voorstelling echt naar een hoger niveau. Zo bedachten we ook om met projecties te werken, iets wat je nog niet veel ziet in de goochelwereld en waarmee ik kan doen wat ik zo graag wil: verhalen vertellen.”

Lucas vertelt zeer gepassioneerd over zijn plannen. In augustus hoopt hij met zijn voorstelling in Leeuwarden première te gaan. 

 

Zin in een goede goocheltruc?

Nieuwsgierig naar goede goocheltrucs? Lucas van Dijk tipt je een tweetal magische topaccounts op Instagram: @shinlimmagic en @xaviermortimer. Voor zijn eigen trucs verwijzen we je naar @goochelaar_lucas .

Tekst: Sonja Harkema

Beeld: Mustafa Gumussu / FPH