Gemeenschapstuin Akkrum moet voor iedereen zijn

Foto: Omrop Fryslân

AKKRUM - Een tuin voor het dorp en onderhouden door de bewoners. Een tuin waar je elkaar ontmoet, maar ook lekker kunt zwoegen. Dat is het doel van de gemeenschapstuin bij kerkelijk centrum De Lantearne in Akkrum.

In de tuin staat een grote diversiteit aan planten en bomen, ook oude soorten. "Daar staan de Bijbelse planten. 'Cichorei', zoals daar staat of daar, de Christusoog", wijst Rein Huitema aan. Hij is een van de vrijwilliger die de tuin onderhoudt.
 
Sinds dit weekend zijn bezoekers welkom. Het moet een soort kloostertuin worden", zegt Huitema. "Open voor iedereen. De bedoeling is dat dit een soort van ontmoetingsplek wordt. Dat mensen hier al werkend in de tuin in gesprek komen." De bessenbomen kunnen ook worden geplukt. "Stelen uit andermans boomgaard kan hier dus legaal."

De vrijwilligers hebben zelf alles aangelegd. Er is een pergola tegen het kerkelijk centrum aan gebouwd, ze hebben een kapschuur gemaakt en er is nagedacht over hoe de tuin een vrijplaats kan worden voor insecten en salamanders.

De vrijwilligers die in de tuin werken genieten van ieder moment. "Het is zo lekker hier. De grond ook, die is gewoon magnetisch. Je laadt hier helemaal op en krijgt allemaal nieuwe energie", zegt Wilhelmina Hey. Dat is precies het doel van Huitema: "Mensen moeten zich hier thuis voelen. Dan komen ze ook tot rust."