Ziekenhuis Tjongerschans klaar voor de toekomst: nieuwe CSA

Gezond en fit
Tjongerschans klaar voor de toekomst: nieuwe CSA
Tjongerschans klaar voor de toekomst: nieuwe CSA

HEERENVEEN - Begin mei heeft ziekenhuis Tjongerschans de nieuwe Centrale Sterilisatieafdeling (CSA) in gebruik genomen. 

Met de vernieuwde CSA is Tjongerschans klaar voor de toekomst. Door het gebruik van nieuwe duurzame apparatuur en een efficiƫnte indeling van de nieuwe locatie van de CSA binnen het ziekenhuis, zijn we de komende jaren gegarandeerd van een stabiel, duurzaam en hoogwaardig CSA-proces.
 
Wat doet een CSA?

De medewerkers van de CSA reinigen en steriliseren alle medische instrumenten. Zij zorgen ervoor dat dit materiaal op tijd klaar ligt voor gebruik in de operatiekamers en poliklinieken. Voor elke operatie wordt een set gemaakt met al het benodigde materiaal. Deze instrumentensets worden gescand en zijn zo precies te volgen binnen het proces van reinigen en inzetten voor gebruik.
 
De instrumenten gaan na een voorreiniging in rekken door de wasmachines. De sets worden gecontroleerd en vervolgens ingepakt voordat ze in de autoclaaf gaan. Dit is een machine waarin het instrumentarium wordt gesteriliseerd met stoom. Als dit is afgerond is het materiaal gereed voor het nieuw steriele magazijn. Dit magazijn is een stuk ruimer geworden en ligt nu naast het OK-complex, wel zo handig!
 
Bouwwerkzaamheden

De nieuwe CSA is gebouwd op het dak naast het OK-complex. Naast deze nieuwbouw horen hier ook nog ook aanpassingen op de OK en verbouw van de huidige CSA-ruimte bij. De extra vierkante meters die met de nieuwbouw van de CSA is gecreƫerd worden ingezet voor de uitbreiding van de apotheek en nieuwe kleedkamers voor het OK-complex en de CSA. Begin juni starten de bouwwerkzaamheden hiervoor.