8 en 9 maart 34ste Viking Race in Thialf

Sport
8 en 9 maart 34ste Viking Race in Thialf
8 en 9 maart 34ste Viking Race in Thialf Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - Voor de 34e keer organiseert Schaatstrainingsclub Rutten een internationale schaatswedstrijd. In Thialf Heerenveen starten maar liefst 288 jongens en meiden vanuit 14 verschillende landen.

Officieus wordt de wedstrijd dan ook wel de Europese kampioenschappen voor de jeugd genoemd. Volgens velen de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

De jeugd van 11 t/m 16 jaar rijdt vrijdag 8 en zaterdag 9 maart in Heerenveen. Na vier afstanden wordt het klassement opgemaakt. De afstanden zijn per leeftijdscategorie verschillend. De kortste afstand is voor elke rijder de 500 meter en de oudste categorie sluit af met de 3000 meter. De wedstrijd start om 8.00 met de jongste categorieën. Om 16.30 zijn alle rijders in de baan geweest en is de wedstrijddag voorbij

Internationale klasse

Kersverse wereldkampioenen Femke Kok en Joy Beune hebben de Vikingrace beiden op hun naam geschreven. Olympische kampioen ploegachtervolging Sverre Lunde Pederson uit Noorwegen behaalde de titel zelfs twee keer. Dit geeft wel aan dat het een evenement van internationale klasse is. 

Gastgezin

De internationale wedstrijd is uniek door alle buitenlandse schaatsers en omdat alle deelnemers worden ondergebracht in gastgezinnen. Femke Kok is ook gastgezin geweest en zegt hierover; “Gastgezin zijn is een verrijking. We hebben nog steeds contact met de Noorse meiden die tijdens de Vikingrace bij ons in huis waren.”

Publiek

Publiek is beide dagen welkom in Thialf om de schaatsers aan te moedigen. De toegang is gratis. De wedstrijd is ook te volgen via de livestream. Landstede MBO doet twee dagen live verslag van de races inclusief interviews met de rijders. Deze is te volgen via YouTube. Meer informatie over de livestream is te vinden om www.vikingrace.nl