Heerenveen wint voor eerst in ruim 15 jaar van Ajax

Door: Omrop Fryslân Sport
Afbeelding
Foto sc Heerenveen / FPH

HEERENVEEN - Voor het eerst in ruim vijftien jaar heeft sc Heerenveen gewonnen van Ajax. De ploeg van Kees van Wonderen was zondag met 3-2 te sterk voor de Amsterdammers.

Na de eerste helft zaten de Friezen al op rozen, door goals van Pelle van Amersfoort en Osame Sahraoui. Vlak na rust maakte Van Amersfoort zelfs zijn tweede. Door een eigen goal van Pawel Bochniewicz kwam Ajax dichterbij en Chuba Akpom bracht de spanning helemaal terug, maar Heerenveen overleefde de hectische slotfase.

Haye terug
Bij Heerenveen was er weer een basisplaats voor Thom Haye. De middenvelder zat de afgelopen twee wedstrijden op de bank. Zijn rentree in de basis ging ten koste van Syb van Ottele. Op goal stond voor de tweede keer dit seizoen Mickey van der Hart.

In een aantrekkelijke eerste helft kwam het eerste wapenfeit van Heerenveen. Osame Sahraoui kreeg wat ruimte op links en haalde uit. Zijn poging ging net over de lat.Het was een waarschuwingsschot, want een kleine tien minuten later was het wel raak. Pelle van Amersfoort legde de bal op het middenveld breed op Patrik Wålemark. Die verlegde het spel naar rechts door de bal mee te geven aan Oliver Braude. De rechtsback zette voor. Zijn bal werd van richting veranderd en kwam toen perfect op het hoofd van Pelle van Amersfoort, die scherper was dan Ajax-verdediger Josip Sutalo.

Haye was vervolgens dicht bij een verdubbeling van de marge: zijn vrije trap eindigde op de lat. Nog in dezelfde minuut raakte Ajax ook het houtwerk. Met een diepe bal werd spits Brian Brobbey bereikt. Hij legde de bal af op Kristian Hlynsson. Het schot van de IJslander ging via Bochniewicz tegen de lat boven Van der Hart.
Ook verdediger Borna Sosa maakte het Heerenveen lastig met een knappe vrije trap, maar Van der Hart redde even knap.

Ruim vijf minuten voor de rust beloonde Heerenveen de sterke helft met de 2-0. De basis lag weer aan de rechterkant, met Braude die de bal meegaf aan Van Amersfoort. Zijn voorzet ging voorbij Luuk Brouwers, maar kwam wel bij Sahraoui. Diens eerste inzet kwam tegen Sutalo aan, maar de rebound was weer voor de Noor en nu was het wel raak.

In de blessuretijd zorgde Van der Hart ervoor dat 2-0 ook de stand bij rust was, door een vrije trap van Hlynsson uit de linkeronderhoek te keren.

Direct na de thee werd de weelde nog groter voor Heerenveen. Na slecht uitverdedigen bij de bezoekers begon Sahraoui aan een avontuur aan de linkerkant. Hij bereikte Brouwers met een voorzet. Het schot van de middenvelder werd nog tegengehouden door Ajax-doelman Diant Ramaj, maar in de rebound stond Van Amertsfoort op de goede plek: 3-0.

Niet veel later deed Ajax toch iets terug. Invaller Akpom ging een combinatie aan met Brobbey. Die wilde de bal teruggeven aan Akpom. Dat probeerde Bochniewicz te voorkomen, maar hij werkte zo wel de bal achter zijn eigen doelman.

De Ajacieden hadden veel balbezit, maar kwamen na de 3-1 lange tijd niet in de buurt van de aansluitingstreffer. Pas twintig minuten voor tijd werd het weer eens gevaarlijk voor het doel van Van der Hart. Een voorzet van de linkerkant kwam op het hoofd van Brobbey, hij kopte van dichtbij de bal naast.

Toen de wedstrijd langzaamaan in de slotfase kwam, werd het toch spannend. Een voorzet van Sosa bal ging over Akpom, maar kwam wel uit bij Tristan Gooijer. Die kapte zichzelf knap vrij en legde terug op Akpom. De Engelsman, die eerder dit seizoen al twee keer scoorde tegen Heerenveen, deed het nu weer: 3-2.

Hectisch slot
Zo werd het een spannende laatste tien minuten. Heerenveen leek te overleven, maar diep in blessuretijd viel dan toch bijna de gelijkmaker. In een chaotische situatie voor het doel van Heerenveen kopte Sutalo de bal in. Via Sven van Beek en Syb van Ottele kwam de bal op de lijn, maar de vraag was of-ie er overheen was. Ajax dacht van wel, het hele stadion van niet, en de arbitrage wist het niet.

Minutenlang keek de VAR ernaar, het was een kwestie van centimeters of zelfs millimeters. Uiteindelijk besloot de VAR in het voordeel van Heerenveen: het is de eerste overwinning sinds 31 januari 2009 voor Heerenveen op Ajax.
Tekst: Omrop Fryslân