sc Heerenveen speelt gelijk in Sittard

Sport
Heerenveen kan voorsprong weer niet vasthouden en speelt gelijk in Sittard
Heerenveen kan voorsprong weer niet vasthouden en speelt gelijk in Sittard Foto: sc Heerenveen/FPH

SITTARD -  Heerenveen heeft zaterdagavond in een spectaculair duel op bezoek bij Fortuna Sittard met 3-3 gelijkgespeeld. 

In een duel met twee gezichten stond Heerenveen bij rust met 2-0 voor, maar het lukte de ploeg van trainer Kees van Wonderen niet om de voorsprong in de tweede helft vast te houden.

Heerenveen begon zaterdagavond voor het eerst in tijden zonder keeper Andries Noppert op doel. Mickey van der Hart kreeg de voorkeur van trainer Kees van Wonderen. Middenvelder Thom Haye stond voor de tweede week op rij niet in de basisopstelling. Zijn vervanger was Syb van Ottele.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Laan zocht Heerenveen de aanval. De ploeg was scherper dan Fortuna Sittard in de openingsfase, maar kwam niet tot heel grote kansen. Een schot van Brouwers na zes minuten werd gepakt door keeper Verrips van Fortuna.

2-0 voorsprong

Het overwicht van Heerenveen betaalde hem uit. Osame Sahraoui leek zijn actie na een kleine twintig minuten wat te ver door te zetten, maar de snelle linksbuiten kon vanuit de draai knap binnenschieten. 

De voorsprong werd enkele minuten later zelfs verdubbeld toen Luuk Brouwers een tegenvallende bal op de rand van de zestien meter in één keer in de kruising schoot. Fortuna probeerde daarna wel wat terug te doen, maar voor rust kwam de thuisploeg niet verder dan een keiharde pegel van Lonwijk op de lat.

Fortuna komt terug

Fortuna Sittard moest in de tweede helft naar voren om nog iets van het duel te maken. Aanvaller Sierhuis kreeg, in buitenspelpositie, een grote kans, maar keeper Van der Hart had een uitstekende redding in huis. 

Heerenveen had het duel onder controle, maar na een klein uur spelen was er ineens een penalty voor de thuisploeg. Lonwijk ging gemakkelijk naar de grond, maar scheidsrechter Van der Laan vond het zwaar genoeg. Oud-Heerenveenspeler Halilovic maakte geen fout en schoot de thuisploeg terug in de wedstrijd.

Van Wonderen grijpt in

Heerenveen was het even helemaal kwijt en Fortuna profiteerde. Nog geen vijf minuten na de strafschop kopte Guth een van richting veranderd voorzet achter Van der Hart voor de 2-2.Dat was voor trainer Van Wonderen het sein om in te grijpen: hij bracht Nunnely en Haye. Hoewel Fortuna het overwicht had, was het toch weer Heerenveen dat op voorsprong kwam. 

Een schitterende aanval over de linkerkant van het veld werd opgezet door Sahraoui. Na een fantastische combinatie tussen hem, Nunnely en Van Amersfoort was Brouwers, met zijn tweede goal van de avond, het eindstation.

Toch weer Fortuna

Dat was nog niet het einde van de wedstrijd want met nog tien minuten te gaan kon Van der Hart een hoekschop van Fortuna niet goed verwerken. Hij bokste de bal voor de voeten van Halilovic die keihard de 3-3 tegen de touwen trapte. Nog geen minuut later kopte Brouwers op de lat aan de andere kant van het veld.De trainer van Fortuna, Danny Buijs, haalde in de slotfase nog een spits naar de kant voor een verdediger en pakte daarmee een punt.

Daarmee blijft het verschil op de ranglijst tussen Heerenveen en Fortuna twee punten in het voordeel van de Limburgers. Heerenveen staat twaalfde met 22 punten uit 20 wedstrijden. Hoewel het verschil met nummer vijftien Heracles nog maar drie punten is, is ook het verschil met nummer zes Go Ahead Eagles ‘maar’ vijf punten.