Mini Theater Friesland speelt ‘De Goede Dood’ in Posthuis Heerenveen

Cultuur en uitgaan
Mini Theater Friesland speelt met ‘De Goede Dood’ toneelstuk over euthanasie in Posthuis Heerenveen
Mini Theater Friesland speelt met ‘De Goede Dood’ toneelstuk over euthanasie in Posthuis Heerenveen Eigen foto

HEERENVEEN – Het Mini Theater Friesland, de voorziening voor Nederlandstalig amateurtoneel in Heerenveen, brengt zaterdag 24 februari om 20.15 uur het toneelstuk ‘De Goede Dood’ op de planken van het Posthuis Theater in Heerenveen. 

‘De Goede Dood’ is een tragikomedie over euthanasie, geschreven door Wannie de Wijn en voor het Mini Theater Friesland geregisseerd door Bjorn van Dijk.

Het kiezen voor euthanasie, voor een vrijwillig levenseinde, is het onderwerp van de toneelvoorstelling ‘De Goede Dood’. In de voorstelling gaan verdriet, ongeloof, boosheid en ontkenning hand in hand met humor, cynisme en berusting. Het publiek wordt meegenomen in een rollercoaster van emoties rondom het zelf gekozen levenseinde van Bernhard, die ongeneeslijk ziek is. Hij heeft besloten dat het morgenvroeg om negen uur moet gebeuren, zijn euthanasie. 

Nog eenmaal, de avond vóór zijn dood, komen vrienden en familie van Bernhard bij elkaar in het huis van Bernhard. Onder de aanwezigen bevinden zich zijn huisarts, zijn dochter Sam en de twee broers van Bernhard: Michael en Ruben. En Hannah, de nieuwe liefde van Bernhard. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen bedenkingen bij de euthanasie. Toch gaan ze gezamenlijk naar de eindstreep. Nog eenmaal lachen, drinken, huilen, ruzie maken. En Bernhard? Bernhard grijpt het lot bij de strot. ”Ik heb niks te maken met de dood”, zegt hij. “De dood is van jullie, het sterven is van mij.”

Er wordt gespeeld door Ruud van Doorn, Vera Lettinga, Frans Bindels, Elise Kropman, Albertina van der Wal en Bjorn van Dijk. Kaarten voor de voorstelling zijn 24/7 verkrijgbaar via de website van het Posthuis Theater. Later dit seizoen speelt het Mini Theater Friesland in het kader van Theater na de Dam op 4 mei nogmaals een toneelstuk in het Posthuis Theater: ‘Dansen in het duister’.