Werkgevers moeten meer aandacht besteden aan het kerstpakket

In bedrijf
Werkgevers moeten meer aandacht besteden aan het kerstpakket
Werkgevers moeten meer aandacht besteden aan het kerstpakket Eigen foto

INGEZONDEN - Veel medewerkers waren het afgelopen jaar niet tevreden met hun kerstpakket. Een deel van de werkgevers heeft ervoor gekozen om helemaal geen kerstpakketten meer te schenken, terwijl een ander deel gekozen heeft voor standaard pakketten met een inhoud die, volgens medewerkers, niet bruikbaar of relevant was.

Het gevolg was dat veel werknemers hun kerstpakket geheel of gedeeltelijk op een verkoopsite heeft aangeboden. Dit komt de werktevredenheid niet ten goede. Via Uwkerstpakket kunnen werkgevers kerstpakketten aanschaffen die wél goed in de smaak vallen. Hoe vind je nu het juiste kerstpakket voor jouw medewerkers? Wij geven een aantal tips.

1. Weet wie je medewerkers zijn

Om goede keuzes te kunnen maken voor het personeel, is het belangrijk om goed te weten wie de medewerkers eigenlijk zijn. Het is belangrijk om inzicht te hebben in hun behoeften, voorkeuren en interesses. Besteed aandacht aan de diversiteit onder de medewerkers, zodat je er gemakkelijker voor kunt zorgen dat het kerstpakket aansluit bij de persoonlijke interesses. Personalisatie wordt steeds belangrijker voor medewerkers.

2. Bied flexibiliteit

Het kan zeker goed zijn om te zorgen voor flexibiliteit in meer of mindere mate. Zo kun je ervoor kiezen om medewerkers meerdere opties voor te leggen met betrekking tot het kerstpakket. Er zijn bijvoorbeeld cadeausystemen waarmee medewerkers zelf een cadeau kunnen uitzoeken op basis van een bedrag of een aantal punten. Je kunt er ook voor kiezen om meerdere soorten kerstpakketten beschikbaar te maken.

3. Ga niet voor de ‘one size fits all’ benadering

Voorheen was het heel gewoon om te kiezen voor een ‘one size fits all’ benadering. Elke medewerker kreeg exact hetzelfde kerstpakket. Deze tijd zijn we eigenlijk wel voorbij. Een medewerker die geen alcohol nuttigt zal niet blij zijn met een luxe wijnpakket voor de kerst, en een vegetarische werknemer heeft niets aan een kerstpakket waarin veel vleesproducten te vinden zijn. Probeer zo goed mogelijk rekening te houden met diversiteit om de inclusiviteit te waarborgen.

4. Voeg een persoonlijke boodschap toe

Het kerstpakket is uiteindelijk bedoeld om medewerkers waardering te tonen, en dankbaarheid voor het werk dat zij gedurende het jaar binnen het bedrijf hebben geleverd. Je kunt deze boodschap kracht bij zetten door een persoonlijke boodschap aan het kerstpakket toe te voegen. Dit kan een klein gebaar zijn, zoals een handgeschreven kaart met een persoonlijk bericht voor elke medewerker. Dit doet veel voor de tevredenheid van de werknemer en is een kleine moeite.

5. Vraag feedback aan je medewerkers

Het kan een uitdaging zijn om elke medewerker echt tevreden te stellen met het kerstpakket. Met het oog daarop is het een goed idee om in januari feedback te vragen over het kerstpakket. Welke medewerker was blij en welke medewerker was minder blij? Waarom? Door hier tijd voor vrij te maken en goed te luisteren naar de feedback, vergroot je je kansen om je medewerkers volgend jaar wel allemaal heel blij te maken met een passend kerstpakket.