100-jarige brassband Pro Rege gaat optreden in Concertgebouw Amsterdam

Cultuur en uitgaan
100-jarige brassband Pro Rege heeft vizier al gericht op Concertgebouw Amsterdam
100-jarige brassband Pro Rege heeft vizier al gericht op Concertgebouw Amsterdam Foto: Omrop Fryslân

HEERENVEEN - Met een optreden in het Concertgebouw van Amsterdam zet de Christelijke Brabssband Pro Rege uit Heerenveen in mei de kroon op haar 100-jarig jubileum. Het is de beloning voor een vereniging die veel investeert in jeugd en opleidingen.

De 19-jarige Jorrit ten Hoeve speelt al elf jaar bij Pro Rege en zit ook in het bestuur. Het jubileum is zeer belangrijk voor hem. “Het honderdjarig bestaan is natuurlijk altijd bijzonder. Het wordt een jaar met mooie activiteiten.

“Pro Rege was echter niet altijd al een brassband. Zo stond de vereniging de eerste vijftig jaar van haar bestaan nog als fanfare te boek. In de jaren ‘70 werd het gezelschap omgedoopt tot een brassband. In de jaren daarna is Pro Rege uitgegroeid tot een vaste muzikale waarde in Heerenveen en daarbuiten.

Sommige verengingen en korpsen hebben moeite om het ledental vast te houden. Dat Pro Rege de laatste jaren goed is doorgekomen, heeft wel wat voeten in de aarde gehad, aldus Jorrit ten Hoeve. Ze doen veel aan promotie en gaan actief op zoek naar nieuwe leden.

“We investeren veel in het aantrekken van jeugd en ook in de opleiding van onze leden. We gaan ook langs bij scholen. We hebben een mooi jeugdorkest met een goede dirigent.”

Van alle activiteiten die gepland staan in het jubileumjaar, geldt het optreden in het Concertgebouw als het hoogtepunt. “Dat is natuurlijk wel heel bijzonder. Toporkesten spelen daar en nu hebben we als amateurorkest dit podium voor onszelf”, zegt Ten Hoeve.

Het optreden in Amsterdam wordt gedaan in samenwerking met het Fries Jeugdorkest. “Om het concert een extra Friese tint te kunnen geven”, legt Ten Hoeve uit. “En ze brengen ook weer mensen mee, het is het mooiste als we voor een volle zaal kunnen spelen.”Om iedereen naar Amsterdam te krijgen worden bussen ingezet. De kaartverkoop gaat voortvarend.

Naast het optreden in het concertgebouw komt er een uitvoering met het B-orkest in de Rinkelbom in Heerenveen. Daarnaast is Pro Rege gevraagd om mee te doen aan de Top 2000 liveshow.

Het wordt een onvergetelijk jaar, weet Ten Hoeve al. Wat hem betreft kunnen er nog wel vijftig jaar aan worden vastgeplakt. “We hebben een mooie band, we weten altijd goed te scoren op concoursen. En we hebben een mooie jeugdband, we zijn klaar voor de toekomst.”