Night of the Koemarkt: Hoe een evenement met een relatief klein bestuur uitgroeide tot en groots evenement

Cultuur en uitgaan
Hoe een evenement met een relatief klein bestuur uitgroeide tot en groots evenement
Hoe een evenement met een relatief klein bestuur uitgroeide tot en groots evenement Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - Het bestuur van – en daarmee de organisatie achter – de NIght of the Koemarkt is winnaar geworden van de Gouden Speld. 

Een oeuvreprijs voor vijfentwintig jaar besturen, groeien en meebewegen om al vijfentwintig jaar de regio Heerenveen te laten meegenieten van een uniek gratis muziekfestijn die zijn gelijke niet kent. 

De Gouden Speld. Een blijk van waardering voor iemand of voor een organisatie die op bijzonder positieve wijze een bijdrage heeft geleverd aan de regio Heerenveen. Tijdens de afgelopen nieuwjaarsreceptie van Regio Heerenveen ’n Gouden Plak reikte burgemeester Avine Fokkens-Kelder de Gouden Speld dit jaar niet uit aan een persoon, maar aan het bestuur van de Night of the Koemarkt. De prijs werd in ontvangst genomen door het huidige bestuur, maar gaat zeker ook naar de voorgaande bestuursleden en iedereen die de afgelopen vijfentwintig jaar een rol van betekenis heeft gespeeld bij de Night of the Koemarkt. Een oeuvreprijs! De verdienste voor wat zich vandaag de dag een van de grootste gratis muziekevenementen van Noord-Nederland mag noemen. Een visitekaartje voor Heerenveen, waarbij inwoners van Heerenveen en ver daarbuiten jaarlijks worden getrakteerd op een gevarieerd muzikaal spektakel van niveau. 

Glasblazers

Die waardering begint al juni 1996. De Glasblazers vieren hun tiende verjaardag. Niet met elkaar en de partners, nee, ze kiezen ervoor om dit met de inwoners van Heerenveen te vieren. Met een klein podium op de Oude Koemarkt. Alle gehuurde apparatuur onder een partytentje en ondertussen komt de regen met bakken uit de lucht. De Heerenveners vragen zich af: ga ik er wel of niet naartoe? Neem ik die onhandige paraplu mee? Waar laat ik die als het droog wordt? 

Bij de organisatie spelen andere onzekerheden. De partytent is net te klein om alle apparatuur droog te houden. Artiesten op het podium met een microfoon waarvan het snoer in de regen ligt. Onveilig, vinden de artiesten terecht. “Zo speel ik niet”, klinkt het. Ondertussen stroomt het publiek, dat zichzelf met paraplu’s beschermt tegen de regen, toe. Buienradar hebben we nog niet in 1996; wél vliegbasis Leeuwarden die de organisatie ervan overtuigt dat de seinen op groen kunnen. Na tot twee keer toe de aanvangstijd te hebben uitgesteld, kunnen om kwart voor tien de paraplu’s worden ingeklapt en worden de eerste noten gespeeld door de Glasblazers. Het wordt een onvergetelijke avond, ook voor het publiek, en na afloop zitten organisatie en artiesten in café-restaurant Paul Kruger na te praten en na te genieten. Buiten hoost het. Zo zal het vaker met het weer gaan, al gaat het noodweer meestal onder Heerenveen langs, richting Joure. 

Promsconcert

De eerste Glasblazers Night of the Koemarkt is een groot succes en dat blijft het tot en met de 25e editie in 2023. Al vijfentwintig jaar (het evenement ging niet door in de coronajaren) trakteert de organisatie achter de Night of the Koemarkt Heerenveen op een groots en uniek muzikaal samenspel. Zo luidt dan ook de doelstelling van het bestuur: elk jaar een zo groot en breed mogelijk gratis muziekevenement organiseren. Voor ieder wat wils, waarin verschillende muziekgenres een podium krijgen. Van pop tot klassiek en van musical tot film. Geïnspireerd op een uitvoering van de Night of the Proms in Ahoy Rotterdam. Een orkest, een band en verschillende artiesten. Dat zijn de ingrediënten voor de Night of the Koemarkt.

Binding: de sleutel tot succes 

De mannen van het eerste uur zijn Douwe van der Glas en Roelof van der Glas van de Glasblazers, muzikaal leider Thijs Oud, Alle Kruizinga en Tom Mulder. Met een podium van tien bij tien is het passen en meten op de Oude Koemarkt. Er is een klein budget voor publiciteit voor het evenement. Met een advertentie in de krant en posters en flyers in de cafés moeten ze het doen. Maar die laatste zaterdag in juni 1996 staan er 2.500 man aan publiek op de Oude Koemarkt. Er is geen weg terug; dit moet een vervolg krijgen vinden ook de Glasblazers. 

Anno nu zijn de ingrediënten voor het evenement nog steeds gelijk: vijfentwintig jaar een orkest. Vijfentwintig jaar een band. Vijfentwintig jaar een variatie aan artiesten. Vijfentwintig jaar de laatste zaterdag van juni. In alle jaren hebben al vele bekende Nederlandse artiesten in Heerenveen op het NOTK-podium mogen staan en is vooral de binding met en onder artiesten van onschatbare waarde gebleken. Die binding creëert de organisatie door de artiesten van tevoren samen te laten komen om eerst met elkaar te repeteren. 

In de beginjaren zijn die repetities in De Rinkelbom onder leiding van Thijs Oud, met een speciaal voor het evenement opgericht Heerenveens projectkoor en Pro Rege als begeleidingsorkest. Tegenwoordig is Parkhotel Tjaarda in Oranjewoud de plek van samenkomst. Hier slapen de artiesten ook en er wordt al vanaf donderdag gerepeteerd. Iedereen op één plek, dat schept een band. Zo staat iedereen op zaterdagavond met dezelfde intentie als het bestuur heeft op het podium. 

Glennis Grace

Natuurlijk kan niet iedereen twee dagen voor aanvang in het hotel aanwezig zijn. Maar dan op zijn minst bij de laatste repetitie op zaterdagmiddag. Het wordt dan ook een spannende avond als Glennis Grace, die ook als artiest geboekt is - we schrijven 2005 - pas zeven minuten voor aanvang van haar optreden bij het podium verschijnt. In november 2004, meer dan een half jaar voor de Night of the Koemarkt, was ze voor een habbekrats geboekt, want ze is dan nog niet echt bekend. Dat verandert als ze wordt uitgekozen om ons land te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. 

Glennis zou die zaterdagmiddag aanwezig zijn met de repetitie en de hele avond beschikbaar zijn. Dat wordt een avond van tevoren teruggedraaid tot alleen een half uur op de avond zelf. De hele setlist kan op de schop, maar het komt goed. Alle muzikanten zetten alles op alles, zitten op het puntje van hun stoel en staan de hele avond op scherp. Iedereen speelt fantastisch en Glennis zingt geweldig. De volgende dag krijgt de organisatie een persoonlijke e-mail van Glennis Grace dat ze het geweldig heeft gevonden. Haar optreden en het e-mailtje op zondag maken al alles goed, maar haar aanwezigheid tijdens het twintigjarig jubileum in 2016 maakt het echt af. Ze is erbij. Niet een half uurtje, maar al ’s middags tijdens de repetitie. Ze weet nog precies hoe het in 2005 is gegaan en zorgt er nú voor dat ze overal bij kan zijn. 

Groter podium

Het podium – in de eerste jaren ingeklemd tussen Paul Kruger en café De Hoeksteen – wordt al snel te klein. De Oude Koemarkt barst uit zijn voegen en de organisatie zoekt naar een oplossing. Het podium een tiental meter opschuiven naar de Crackstraat is de enige optie. Maar dan moet de draagconstructie van het podium wél op het pleintje achter de hekken van Crackstate komen te staan. Dat er hiervoor speciaal gebouwd moet worden, over de gracht bij Crackstate, is noodzakelijk. 

De organisatie is ambitieus, de gemeente werkt mee, en met elkaar wordt alles uit de kast gehaald. De knapste koppen uit de bouwwereld realiseren wat onmogelijk lijkt. Een stalen constructie vormt de basis voor een podium dat het muzikale geweld kan dragen. Materiaal voor deze constructie wordt via uitzonderlijk transport Heerenveen binnengereden. Bruidsparen die op die vrijdagmiddag trouwen hebben nauwelijks de tijd en ruimte. De rammelende blikjes achter de trouwauto zijn nog net hoorbaar als het transport het terrein oprijdt. De bouw van het podium start en zonder oponthoud wordt er 24 uur gewerkt. Met veel kunst en vliegwerk kan zaterdagmiddag om drie uur de eerste soundcheck worden gehouden.

Verhuizing naar het Crackplein

Voor het bestuur is geen uitdaging te groot. Mede door de aangescherpte veiligheidsmaatregelen acht de organisatie het niet langer verantwoord om de Night of the Koemarkt op de Oude Koemarkt zelf voort te zetten. Een perfect alternatief wordt zo’n honderd meter verderop gevonden: het Crackplein naast het gemeentehuis, op een steenworp afstand van de Oude Koemarkt. Eerst met het podium tegen de K.R. Poststraat aan; later op de K.R. Poststraat zelf, met een VIP deck naast het gemeentehuis. Hoewel de opbouw op deze plek makkelijker wordt, staat het bestuur op deze nieuwe locatie weer voor andere uitdagingen. Horeca is daar één van. Met een podium aan de Oude Koemarkt kan er gebruik gemaakt worden van de horeca van het horecaplein zelf. Met het verhuizen naar het Crackplein werkt de organisatie nog steeds nauw samen met de horecabedrijven aan de Oude Koemarkt, maar organiseert het bestuur zelf de horeca op het Crackplein. Horeca is nu een veelomvattende portefeuille binnen het bestuur. Zoals er binnen het bestuur meerdere grote portefeuilles zijn, omdat omstandigheden én tijden veranderen. 

Méér dan een feestje organiseren

Beveiliging, vergunningen, contant betalen of met munten of alleen contactloos betalen? Anno nu wordt daar anders mee omgegaan dan in 1996. Anno 2024 komt het allemaal voorbij tijdens de tweewekelijkse vergaderingen die vanaf maart worden opgeschroefd naar wekelijks. Als bestuurslid ben je tegenwoordig meer dan een muziekliefhebber die praat over de line up. De bestuursleden zijn allen medeverantwoordelijk voor een groots evenement. Welke artiesten er komen, daar praat nog steeds iedereen over mee. Muziek is nog steeds de gemene deler, maar verder heeft elk bestuurslid zijn of haar eigen verantwoordelijkheid, want overál bij betrokken zijn kan niet meer. De bestuursleden kijken goed naar theatershows en evenementen als Vrienden van Amstel Live, met een Night of the Koemarkt bril op. En dit gaat alleen nog maar over het Promsconcert op zaterdagavond.

En er is méér: traditiegetrouw gaan de remmen de afgelopen tien jaar al los tijdens Kleintje Koemarkt op vrijdagavond. En is er op zaterdagmiddag een dweilorkestenfestival in het centrum van Heerenveen, want De Glasblazers zijn nu eenmaal de stamvader van de Night of the Koemarkt. 

Oeuvreprijs als dank

Locaties die te klein worden, artiesten die ineens beroemd(er) worden, veiligheidsmaatregelen die steeds strenger worden, tijden die veranderen… Een evenement blijft in beweging en te maken houden met factoren die men vooraf niet heeft kunnen bedenken. Voor het bestuur is het al vijfentwintig jaar elk jaar weer opnieuw de uitdaging om het evenement zo te organiseren dat het blijft passen binnen de doelstelling. Dat lukt na vijfentwintig jaar nog steeds. Geen uitdaging blijk te groot om elke keer weer een groots gratis toegankelijk muziekfeest voor Heerenveen te organiseren. 

Reden genoeg voor stichting Regio Heerenveen ’n Gouden Plak om het bestuur en daarmee de hele organisatie van de Night of the Koemarkt de Gouden Speld toe te kennen. Een dik verdiende oeuvreprijs! De Night of the Koemarkt is elk jaar een groots cadeau voor de inwoners van Heerenveen. De Gouden Speld is een dankbaar gebaar daarvoor. Het podium is ditmaal voor het bestuur. 

De huidige bestuursleden 

V.l.n.r.: Alle Kruizinga(voorzitter), Arnold de Wolff (penningmeester en veiligheidszaken), Hanny van Lune (zaterdagmiddagprogramma), Anke de Jong-Jonkman (secretariaat), Theo Woudstra (boekingen), Petra Need (horeca), Carin Hoekstra (sponsoring) en Douwe van der Glas. (stage manager). Op de foto ontbreekt Tjarda van der Wal (artiestenbegeleiding).

Het bestuur
Het bestuur na het winnen van de Gouden Speld.
Alle Kruizinga  krijgt de Gouden Speld van burgemeester Avine Fokkens-Kelder.