Gemeente Heerenveen wil woonplaats van dassen in Jubbega aanwijzen als nieuwbouwlocatie

Algemeen
J.B. Kanschool in Jubbega
J.B. Kanschool in Jubbega Foto: Omrop Fryslân

JUBBEGA - De gemeente Heerenveen wil de voormalige J.B. Kanschool in Jubbega slopen om op dezelfde locatie woningbouw realiseren. 

Maar, er woont al jaren een familie dassen onder de school. Natuurkenner Appie Bergsma uit Jubbega beschikt over actueel beeldmateriaal van de dassen, die aan de achterkant onder het noodlokaal wonen.

In een persbericht over de sloop noemt de gemeente de mogelijke bouwplaats aan de rand van het dorp ‘een kansrijke locatie voor woningbouw’. Bergsma vindt het bijzonder dat de gemeente met deze locatie komt. Een das is een beschermde diersoort. Dat betekent dat een plek waar de dieren wonen niet zomaar mag worden gesloopt. In zo’n geval moeten de dassen eerst worden verplaatst en ook dat is niet makkelijk. “Ik ben er niet zeker van, maar ik denk dat ze ook jongen hebben”, zegt Bergsma. “Dat maakt verplaatsing nog moeilijker.”

De oud-preparateur volgt de dassen in de omgeving van Jubbega al dertig jaar. Dat er dassen onder de school wonen is volgens hem niet zo vreemd, omdat in het natuurbos achter de school een grote dassenburcht zit. “Toen de school leeg kwam te staan en de drukte van rondrennende kinderen verdween, werd de school aantrekkelijk voor de das.” 

Meer complicaties

De aanwezigheid van de das is niet de enige complicatie voor de mogelijke sloop van het verwaarloosde schoolgebouw. “Ik denk dat er ook vleermuizen zitten”, vertelt Bergsma. “Je mag vleermuizen en dassen niet zomaar verjagen. Waar een das zit mag je niet bouwen, daar komt een hele procedure bij kijken.”

Raadslid van Heerenveen Lokaal Age Hartsuiker, zelf afkomstig uit Jubbega, verbaast zich over het persbericht van de gemeente over de nieuwbouwlocatie. Hij wil weten welke procedures en acties het college gaat ondernemen om toch woningen te realiseren op de plaats van de voormalige school. 

Het dorp Jubbega staat volgens Hartsuiker te springen om nieuwbouw voor met name starters. Hartsuiker ziet daarom liever actie vanuit het college dan de aanwijzing van een locatie met veel complicaties. 

‘Mogelijke’ dassen

Hartsuiker vindt het apart dat de gemeente in het persbericht schrijft over de ‘mogelijke’ aanwezigheid van dassen. “Wat bedoelen ze nu met ‘mogelijke dassen’”, moppert Hartsuiker. “Die dieren zitten er of ze zitten er niet, meer mogelijkheden zijn er niet.” 

Het raadslid is ervan overtuigd dat er dassen onder de school wonen, hij heeft ze zelf gezien op de wildcamera van dorpsgenoot Bergsma. 

Voorzitter René Jelsma van Plaatselijk Belang Jubbega zit niet op complicaties te wachten. Integendeel, nieuwbouw is een grote wens van het dorp. “Voor jongeren die op zichzelf willen is er nu niets in Jubbega. Starters die het huis uit willen zijn nu gedwongen te verhuizen naar Gorredijk of Nieuwehorne, want daar zijn wel woningen.”

Vergrijzing

Voor Jubbega dreigt verdere vergrijzing als er niet snel iets aan wordt gedaan. “De boel zit op slot. Er komt zelden iets vrij en als er iets vrijkomt is het te duur voor starters uit eigen dorp.” Jelsma is daarom niet blij met de mededeling van de gemeente dat het ontwikkelen van nieuwbouwlocatie J.B. Kanschool zomaar drie tot vijf jaar kan duren.

“Volgens ons is dat veel te laat. Wat ons betreft was de schep gisteren al de grond in gegaan.” Jelsma vindt de Kanschool op zichzelf een geschikte locatie voor nieuwbouw, maar wijst erop dat er meer plekken in het dorp zijn waar nieuwbouw mogelijk is. Hij heeft eigenlijk maar één verzoek aan de gemeente: “Tempo maken!”