Bijzondere allerlaatste melding voor politieman Johannes Bron (Foto’s)

Algemeen
Bron krijgt een cadeau aangeboden door de brandweer
Bron krijgt een cadeau aangeboden door de brandweer Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN – Politieman Johannes Bron trok vrijdagmiddag voor de allerlaatste keer zijn uniform aan. Dit nadat hij thuis was opgehaald door collega’s.

Onder motorescorte reed Bron samen met zijn collega Jan Graafstra een ronde door Heerenveen. Verschillende wijken werden met toeters en bellen aangedaan. Natuurlijk mocht het centrum van Heerenveen niet ontbreken.

Aangekomen bij het bureau vormden collega’s van Bron een erehaag. Achtendertig jaar was Johannes Bron politieman in Heerenveen. De laatste jaren als wijkagent van het centrum. Nu gaat hij genieten van zijn welverdiende pensioen. Hij werd bij wijze van grap in een rolstoel het bureau ingereden.

Voor aanvang van de late dienst was er een speciale briefing in het politiebureau. Hierbij waren ook de vrouw en kleinkinderen van Bron aanwezig. Na koffie, gebak en enkele toespraken was het tijd om de dienst aan te vangen. Een dienst die eindigt met een prachtig in scene gezette verrassing.

GrootHeerenveen ging mee op surveillance met Johannes bron en Jan Graafstra. ,,Eerst maar eens even in het centrum kijken” zegt Graafstra terwijl hij de politiebus achter het ABC complex parkeert. Lopend door het centrum heeft Bron het ene gesprek na het andere. Veel mensen vinden het jammer dat de politieman van oude stempel vertrekt. Graafstra spreekt intussen een fietser aan die op de Dracht recht op hem af kwam fietsen. Natuurlijk wist deze fietser niet dat dit voetgangersgebied is. Hij mag zijn weg vervolgen met een waarschuwing.

, Dit ga ik echt missen. Even lekker op sjouw in het centrum en her en der een praatje maken. Zo kom je te weten wat er speelt” legt Bron uit. Intussen zijn we gearriveerd bij J&S Jeans. Even een praatje maken met Robert en Liesbeth zegt Bron. Als snel zitten we hier aan de koffie en komen de verhalen over de vele opgepakte winkeldieven los. Na twintig minuten grijpt Graafstra in. ,,Tijd om te gaan. Als we Bron zijn gang laten gaan, dan zitten we hier over een uur nog” grapt Graafstra.

Noodhulp

Op de Sieverstraat klinkt er ineens een ernstige melding uit de portofoon. Een ongeval met een vrachtwagen op de A7. Een praatje met een voorbijganger wordt vakkundig afgebroken. ,,We hebben een melding en moeten nu weg!” zegt bron terwijl we in looppas naar de politiebus lopen. Graafstra stuurt de politiebus soepel door het drukke verkeer. Bij Terwispel is een vrachtwagen van de weg geraakt. Het gevaarte ligt op de zijkant in een sloot. De chauffeur kon zelf uit het voertuig komen. Hij is nagekeken door het ambulancepersoneel. De politiebus wordt enige tijd ingezet voor filebeveiliging. Na twintig minuten mogen wij onze weg vervolgen. Na een half uur filerijden op de A7 klinkt de volgende melding over de portofoon. Opnieuw een ongeval. Deze keer op de Hasker Utgongen bij Oudehaske. Het zou gaan om een ongeval tussen twee personenauto’s. De toeters en bellen gaan aan en Graafstra trapt het gaspedaal van de politiebus in. Binnen enkele minuten zijn we ter plaatse bij het ongeval. Door een voorangsfout zijn twee auto’s op elkaar gebotst. Eén bestuurder raakte gewond aan zijn hand. ,,Dit zal waarschijnlijk de laatste aanrijding zijn die ik op papier zet. Alhoewel, we hebben natuurlijk nog een paar uur te gaan en zijn ook noodhulp. Je weet niet wat er nog komt he” zegt bron. Als de berger beide voertuigen heeft afgesleept gaan we richting Heerenveen. Graafstra stelt voor om een vette hap te halen. We zijn blij als we het warme politiebureau betreden en even lekker kunnen zitten.

Bijzondere laaste melding, Brand bij De Swetser!

Tijdens het uitbuiken van het verorberde culinaire hoogstandje beginnen de portofoons te kraken. Diverse eenheden worden opgeroepen voor een brand bij café de Swetser aan de Vleesmarkt in het centrum van Heerenveen. Ook de brandweer is volgens de meldkamer aanrijdend. Het zou gaan om brand in de meterkast met veel rookontwikkeling. We rennen als een malle naar de politiebus. Met toeters en bellen scheurt Graafstra richting het uitgaanscentrum. ,,Het zal toch niet tijdens mijn laatste dienst? De Swetser in brand…… Op het Gemeenteplein zien we ook de brandweer al aankomen. Ter plaatse staat de BHV van De Swetser op de hulpdiensten te wachten. ,,We hebben brand in de meterkast, de hele tent staat vol rook!” roept de BHV naar de politiemannen. Intussen komt ook de brandweer met veel lawaai de Vleesmarkt op gereden. Bij onderzoek blijkt inderdaad dat er sprake is van flinke rookontwikkeling in het pand. Ineens slaan de deuren open en komt er een grote hoeveelheid rook naar buiten. Dan komen één voor één de Heerenveense Horecaondernemers tevoorschijn uit de rook. ,,Daar ben je mooi even ingetrapt” grappen collega’s.

Bron wordt door zowel de horecaondernemers als de brandweer bedolven onder de cadeaus. Ook van centrummanager Peter de Vries ontvangt Bron een dinerbon namens de HOVC (Heerenveense Ondernemers). Hij weet niet wat hem overkomt. Binnen staat koffie met oranjekoek klaar en is het tijd voor gezelligheid. Bron geniet zichtbaar van zijn allerlaatste Prio 1 melding. Na achtendertig jaar is het “over en sluiten” voor Brigadier Johannes Bron!

Bron in een rolstoel het bureau in nadat hij thuis was opgehaald.
Speciale laatste Briefing voor aanvang van de dienst.
Bron in gesprek tijdens een rondje centrum.
Aanrijding in Oudehaske.
Waar is die brand? Gaat de brandweer nog wat doen??
Verrassing
Een bloemetje
Een fijn pensioen gewenst.
Een dinerbon namens It Houtsje.
Nog een dinerbon van de centrummannager.
Bron is blij verrast door de aanwezigheid van de brandweer.
Wat lekkers namens de brandweer.
De cadeaus stapelen zich op.
Op het bureau nog even een foto met collega's Jan en Mark.