Gemeente komt met centrumvisie voor Aldeboarn

Algemeen
Afbeelding

ALDEBOARN - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen heeft een centrumvisie voor Aldeboarn vastgesteld. Dat is gebeurd in samenwerking met het dorp.

 In het centrum moet het dorpsplein worden aangepakt, en aan de rand van het dorp komt meer parkeerplek.

‘Wij hebben al heel lang de wens om het hier wat op te knappen in het dorp’, zegt Jan de Kam. Hij woont in Aldeboarn en heeft meegesproken over de plannen. ‘Je komt ook wel eens in andere plekken waar ze dan mooi kunnen zitten op het dorpsplein. Dat mist hier.’

‘Een mooi plein’

Het hedendaagse dorpsplein ligt er volgens De Kam ‘wat onverzorgd’ bij. Er is een wereld aan zwarte verkeerspaaltjes, er zijn heel veel verkeersborden en verschillende parkeerplakken te bekijken. Geen bankjes, geen zitjes en auto’s kunnen makkelijk tot aan de Doelhofbrug, die over de Boarn loopt, komen. Maar omdat de brug niet meer in gebruik is voor auto’s moeten ze dan keren of achteruit rijden.

‘Er komt meer gelegenheid om te zitten, te genieten en een broodje te eten. Verder komt er meer ruimte voor een feesttent of iets dergelijks wanneer er wat te doen is’, legt De Kam uit. ‘Het wordt een centrum om te beleven, maar het moet er ook wat mooier uitzien. En met minder verkeer heb je gewoon meer mogelijkheden voor een mooi plein.’

Voor de plannen in Aldeboarn is zo’n 800 000 euro beschikbaar vanuit het zogenaamde Fonds Vitale Kernen. Daarmee worden het dorpsplein en de stegen in het dorp aangepakt, en komt er parkeergelegenheid aan de rand van het dorp.

Daarnaast komen er meer mogelijkheden voor watersporters die hun bootje willen aanleggen in het centrum. Zo wordt het toiletgebouw, dat er al is voor recreanten, opgeknapt. Verder worden wandelaars van het Jabikspaad niet vergeten in de plannen.

De centrumvisie moet nog door de gemeenteraad van Heerenveen worden behandeld. Dat gebeurt in de komende weken. In het dorp gaan ze er van uit dat de werkzaamheden dan na de zomer kunnen beginnen.