Paul van der Wal na 45 jaar nog steeds niet uitgeblust

112
Paul van der Wal 45 jaar brandweerman in Heerenveen.
Paul van der Wal 45 jaar brandweerman in Heerenveen. Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - Brandweerman Paul van der Wal was vrijdag precies 45 jaar actief bij de brandweerpost in Heerenveen. Bijzonder was dat Paul vrijdag ook voor de jaarlijkse keuring moest. Hij werd goedgekeurd en kan nu aan zijn 46ste jaar bij de brandweer beginnen. 

Dit heugelijke feit kon natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Direct na de keuring geeft de keuringsarts de uitslag door. Paul kreeg van de arts een sinterklaascadeau met gedicht aangeboden. Vervolgens stonden zijn vrouw Gea en clusterhoofd Eise Dijkstra klaar met bloemen, koffie en gebak. 

Paul van der wal is brandweerman in hart en nieren. “Ik ben in december 1979 bij de brandweer gegaan”, vertelt Paul. “Ik werkte bij de machinefabriek van commandant Koos van Wijngaarden. De meesten van mijn collega’s zaten ook bij de brandweer. Door hen raakte ik besmet. Als het alarm ging lag de fabriek ook zo goed als plat. Toen stapte je nog zonder een goede opleiding in een lange leren jas in de brandweerwagen. Dat is nu niet meer denkbaar. Iedere brandweerman of -vrouw heeft nu een opleiding van enkele jaren genoten voordat zij operationeel zijn. Daarnaast is er qua materieel ook veel veranderd door de jaren heen. Ook wordt er eens per week geoefend.” 

Inmiddels zit zoon Marco ook alweer een flink aantal jaren bij de brandweer. Hij raakte besmet met het brandweervirus door zijn vader. 

Paul van der Wal weet als geen ander hoe gevaarlijk het brandweerwerk kan zijn. “Vele jaren geleden was er brand in een keukenboerderij. Ik was binnen toen het dak instortte. Ik kon net op tijd wegkomen. Dit heeft flinke indruk op mij gemaakt. Daarnaast zijn een aantal ernstige verkeersongevallen en de verdrinking van een jong kind mij altijd bij gebleven.” 

 Ondanks de minder leuke zaken waar brandweermensen tegenaan lopen is Paul blij dat hij weer een jaartje mee mag op de brandweerwagen. ,,Zolang het kan ga ik door” besluit Paul. 

Paul van der Wal 45 jaar brandweerman in Heerenveen.
Paul van der Wal 45 jaar brandweerman in Heerenveen.