Repair Café in Trinitas Heerenveen

grootheerenveen
Afbeelding

HEERENVEEN - De eerste en derde woensdag van de maand is het Repair Café Heerenveen te vinden in gebouw Trinitas aan de Coehoorn van Scheltingaweg. 

Ervaren vrijwilligers repareren hier gratis kapotte huishoudelijke apparaten, speelgoed en andere gebruiksvoorwerpen. GrootHeerenveen liep een ochtend mee met vrijwilligers Maarten, René, Theunis, Robert en Jan. “We helpen elkaar. Zo’n 85% van de aangeboden spullen kunnen we repareren.”

Het is woensdagmorgen 9.30 uur. Er wordt druk met tafels en stoelen geschoven in één van de zaaltjes van gebouw Trinitas in Heerenveen. Vrijwilligers René Boonstra, Theunis Langenberg en Robert Booiten bouwen het Repair Café zorgvuldig op. Ze toveren kastjes tevoorschijn met daarin schroevendraaiers, koolborstels, lijmpistolen, kabels en stekkers. Ondertussen wacht hun eerste ‘klant’ al geduldig. 

Dweilmachine

Die klant Erik uit Tjalleberd. Hij biedt een dweilmachine ter reparatie aan. “Ik heb zelf best twee rechterhanden maar hier kom ik niet uit”, zegt hij tegen René. “Hij dweilt voor geen meter meer.” René draait een aantal schroefjes los en meet de spanning van het apparaat op. “Jullie hebben hier alle materialen, die heb ik thuis niet”, verzucht Erik. “Ik denk dat er een kleine verstopping in zit”, concludeert René. 

Ondertussen zijn ook vrijwilligers Jan Jonkman en Maarten van Kranenburg binnengekomen. Jan wordt direct aan het werk gezet door Theunis. De gordijnrail in het zaaltje is uit elkaar gevallen. Daar weet Jan wel raad mee. In een oogwenk maakt hij een nieuwe, stabiele verbinding en hangen de gordijnen weer keurig op hun plek. 

Supersonische auto’s

Maarten buigt zich over twee op afstand bestuurbare speelgoedauto’s, die door een moeder zijn gebracht. “Zo, dit zijn wel supersonische auto’s”, zegt hij. “Eens kijken of ik ze weer aan de praat kan krijgen.” Terwijl hij de ‘APK’ keuring uitvoert vertelt hij over het hoe en waarom van het Repair Café. “Normaal zijn we hier met zijn achten, dan zijn ook coördinator Roel Nijwening, Watze Draaijer en Taeke de Jong aanwezig. We komen allemaal uit Heerenveen of directe omgeving en hebben ook allemaal een technische achtergrond en interesse. Wel heeft ieder zo zijn specialisatie: er zijn vrijwilligers voor de elektrische apparaten zoals radio’s, versterkers en platenspelers en anderen voor bijvoorbeeld stofzuigers, koffiezetapparaten of algemene spullen.

Het doel van Repair Café is om verspilling tegen te gaan en spullen door reparaties een tweede of derde leven te geven. Hierdoor vergroot je natuurlijk de duurzaamheid. Mensen kunnen hun apparaten gratis door ons laten repareren. Kleine onderdelen kosten een paar euro, mochten we grotere onderdelen apart moeten bestellen, dan overleggen we met de eigenaar of hij of zij die investering nog waard vindt. Soms moeten we dan het apparaat hier even houden, maar we streven ernaar alle reparaties om 12.00 uur klaar te hebben, zodat mensen hun spullen weer kunnen afhalen. We nemen in principe hier niets in opslag.”

Landelijk initiatief

“Repair Café is een landelijk initiatief”, gaat Maarten verder. “Het bestaat al zo’n tien jaar. Meer dan honderd vrijwilligers door het hele land zetten zich hiervoor in. Wij hebben het als groep met zijn allen heel gezellig; mensen komen soms ook gewoon even langs voor een praatje en een kop koffie. En als de één het even niet weet, dan helpt de ander. Zo leren we ook iedere keer weer van elkaar.”

René heeft intussen de dweilmachine weer in elkaar gezet en onder het toeziend oog van Erik test hij hem uit op de vloer. Voorzichtig komt er weer water uit en dat gegeven wordt met een ‘hoera’ gevierd. Eigenaar Erik kan zijn geluk niet op. “Wat hun ogen zien, dat kunnen hun handen maken”, zegt hij waarderend. 

Tandartsspiegeltje en chirurgisch mesje

Theunis is met zijn tachtig jaar de oudste van de heren. Hij heeft nog altijd veel plezier in het repareren van apparaten en geniet ook erg van het samenzijn. “We bespreken van alles met elkaar hier”, zegt hij. Dat laten de andere mannen zich geen twee keer zeggen, de discussie over de boerenprotesten en demonstraties barst los. Robert luistert vooral, hij heeft al zijn concentratie nodig voor een bureaulampje waarvan het snoer gebroken is. “Eigenlijk moet ik het inkorten, maar het zit op zo’n lastige plek binnenin”, verklaart hij. Hij pakt een koker met daarin een tandartsspiegeltje, -haakje en zelfs een chirurgisch mesje en pincet. “Ik heb in het ziekenhuis gewerkt, dus vandaar”, verklaart hij zijn bijzondere verzameling gereedschap. 

Mensen gelukkig maken

Een jong stel meldt zich bij René, ze hebben een modern tv-scherm ter reparatie. Het beeld doet het maar voor de helft. “Ik ga proberen het te repareren, maar heb er een hard hoofd in”, zegt hij. Even later blijkt zijn vermoeden waar te zijn; het scherm is tijdens het vervoer naar het Repair Café gevallen en kan niet meer gemaakt worden. “Ja, dat komt ook voor”, aldus René. “Maar heel veel spullen kunnen we gelukkig wél maken”, zegt Theunis optimistisch. “Het is zo fijn als we mensen  kunnen helpen. Ze hebben soms de tranen in hun ogen als wij bijvoorbeeld hun oude bandrecorder gerepareerd hebben. Zo’n recorder, daar hechten zij emotionele waarde aan, dat is heel logisch. Iedere keer is het weer prachtig om te zien hoe blij mensen hier de deur weer uitgaan. Daar doen we het met zijn allen voor.” 

Tekst en foto’s: Amanda de Vries