Zes AED’s in de wijk Skoatterwâld moeten levens redden

Links John Rensink van de wijkraad Skoatterwâld, rechts Robert Vloedgraven van Koninklijke Damstra Installatietechniek

HEERENVEEN - “Bij een hartstilstand telt elke minuut. De overlevingskans van het slachtoffer is het grootst als mensen binnen 6 minuten 112 bellen, starten met reanimeren en een AED aansluiten.”

Toen de wijkraad er begin vorig jaar achter kwam dat er slechts 1 AED in heel Skoatterwâld beschikbaar was werd er een projectgroep opgericht om hier werk van te gaan maken. Er werd een analyse van het aantal benodigde locaties gemaakt, sponsoren gezocht, donaties uit de wijk ingezameld en een projectplan gemaakt.

Donaties

De wijkraad nam 1 AED incl. buitenkast voor haar rekening. Daarnaast hebben het Rabo Coöperatiefonds een bedrag van € 6.000,- en de TVM Foundation een bedrag van € 2.000,- gedoneerd. Verdere donaties van enkele bedrijven uit de wijk en erg veel donaties van bewoners zorgden ervoor dat er begin dit jaar genoeg geld bij elkaar was gebracht voor de aanschaf van 5 nieuwe AED’s en 6 AED kasten.

Na het opvragen van enkele offertes gaf BHVVoordeelwinkel.nl de doorslag met een flinke korting, waardoor de AED’s voor een goede prijs aangeschaft konden worden.

Nu hoeven we ze alleen nog op te hangen…

Na het vinden van 5 geschikte locaties moesten de wijkraad alleen nog op zoek gaan naar een installatiebedrijf dat dit netjes zou kunnen verzorgen. Dat bleek nogal een lastige opgave. Los van het feit dat de meeste installatiebedrijven geen tijd hadden, bleek het ook lastig om een bedrijf te vinden dat voor een schappelijke prijs dit op zou kunnen pakken.

Na verschillende aanvragen kwamen de wijkraad toevallig in gesprek met Robert Vloedgraven van Koninklijke Damstra Installatietechniek. Robert is net in de wijk komen wonen en hij zou eens kijken wat hij voor de Wijkraad kon regelen. Een dag later kwam hij met het heugelijke nieuws dat Koninklijke Damstra dit initiatief van harte wil steunen. 

Locaties

Deze week zijn alle nieuwe AED’s opgehangen, de AED’s zijn te vinden op de volgende locaties:

  • Tegenover de entree van de gymzaal van de Spil (aan de kant van de brievenbus)
  • Bij de ingang van de Boekensteun 1 aan de Pfeifferstraat
  • Kruising Aletta Jacobsweg/ Domela Nieuwenhuisweg
  • Kruising Domela Nieuwenhuisweg/ Geert van der Zwaagweg
  • Kruising Frederik Hendriklaan/ Oranje Nassaulaan
  • Kruising Minstreel/ Stadhouderlaan

Alle AED’s zijn deze week aangemeld bij HartslagNu, het reanimatie oproepsysteem van Nederland. Belt iemand 112 met het vermoeden van een hartstilstand, dan roept HartslagNu automatisch burgerhulpverleners op in de buurt van het slachtoffer. Zij krijgen de opdracht om te gaan reanimeren of om een AED te halen. Dat laatste is vanaf nu altijd dichtbij, waardoor de overlevingskans een stuk groter is dan voorheen.

Meld je aan als burgerhulpverlener

Weet jij wat je moet doen bij een reanimatie, maar heb je je nog niet aangemeld bij HartslagNu? Doe dat dan nu via deze link: https://hartslagnu.nl/.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden