Sprinter rijdt voortaan door naar Zwolle

Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

AKKRUM - Treinreizigers op de stations Grou-Jirnsum, Akkrum en Wolvega zijn voortaan sneller in andere delen van het land. De sprintertrein Leeuwarden-Meppel gaat vanaf vandaag door naar Zwolle.

Dat betekent dat reizigers uit die dorpen - als ze naar Zwolle (of verder) willen - niet meer over hoeven te stappen in Meppel of Heerenveen.

Reizigersorganisatie ROCOV heeft jarenlang gelobbyd om de sprinter tot en met Zwolle voor elkaar te krijgen. Voorzitter Ton Ettema noemt deze dag zelfs een 'feestje'. "Dit betekent heel veel voor de dorpen", zegt Ettema.

Gedeputeerde Avine Fokkens en wethouder van de gemeente Leeuwarden Friso Douwstra gingen maandagochtend ook mee in de eerste sprinter. Ze hebben er bij de NS en het Rijk lang op aangedrongen om deze verbinding te realiseren.

Daarvoor moest er wel een nieuw stuk spoor komen in Zwolle. Dat was lang een obstakel, maar uiteindelijk heeft het Rijk geld uitgetrokken voor het project.

Normaal gesproken voert de NS pas in december nieuwe dienstregelingen door, maar omdat de nieuwe infrastructuur in de zomer al klaar was, wilden ze niet meer langer wachten. "Daarvoor hebben we contact opgenomen met de provincie, want daarvoor moet er wel een brug één minuut minder lang open", legt regiodirecteur Maarten Haverkamp uit.

"Zo precies komt het soms, op één minuut. Het maken van een dienstregeling is een hele complexe puzzel", zegt Haverkamp. De provincie kon de belofte van de brug wel doen en dus rijdt vanaf deze week twee keer per uur een sprinter van Leeuwarden naar Zwolle.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden