Sint-Thomasluiden niet eenvoudig

KATLIJK - Vanwege het coronavirus was het even onduidelijk of de traditie van het Sint-Thomasluiden in Katlijk dit jaar wel kon doorgaan. 

Plaatselijk Belang Katlijk heeft echter groen licht gekregen van de gemeente en wie dat wil, mag op eigen houtje gewoon de klokken luiden. 

Het is een eeuwenoude traditie, die vandaag de dag nog maar in twee Friese dorpen bestaat: het Sint-Thomasluiden. Inwoners van Katlijk, en belangstellenden luiden tussen 21 december en oudejaarsdag de klokken van de klokkenstoel om kwade geesten te verdrijven.

Dit Sint-Thomasluiden wordt gedaan vanaf 21 december, de dag van Sint Thomas. Het wordt ook wel 'pluisluiden' genoemd en de traditie bestaat enkel nog in Oudehorne en Katlijk. De kunst is om de klokken te luiden in een ritme dat goed op elkaar is afgestemd, al kunnen niet veel mensen dat meer.

Donderdagmiddag kwamen jong en oud naar Katlijk om de klokken te luiden. Dit bleek geen eenvoudige opgave voor de onervaren luiders. ,,Het is toch het proberen waard. Het valt nog niet mee om er een goed ritme in te krijgen" zeggen drie vrouwen die tijdens hun wandeltocht besloten de klokken even te luiden.