Ook kinderdagcentrum Us Greide kan vrijwilligerswerk goed gebruiken

Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - Het is een veelgehoord antwoord op de vraag ‘wat zou jij doen als je de loterij wint?’: ‘Ik zou stoppen met werken, maar nog wel vrijwilligerswerk gaan doen.’ 

Een jaar kent 365 dagen, waarom zou je niet nu al één dag van je tijd vrijblijvend besteden aan een ander? Geld verdien je er niet mee, maar het levert je met zekerheid een enorm dankbaar en voldaan gevoel op.

Net als vele andere sociaalmaatschappelijke organisaties is ook kinderdagcentrum (KDC) Us Greide in Heerenveen enorm gebaat bij vrijwilligers. De dagbehandeling helpt kinderen en jongeren met een ontwikkelingsachterstand of een verstandelijke beperking met hun ontwikkeling. Op een multidisciplinaire manier geven zij vorm aan de behandeling van de kinderen.

“Hulp is ontzettend nodig”

Dat de hulp van vrijwilligers ontzettend belangrijk is, hebben ze de afgelopen twee jaar bij Us Greide wel ervaren. Toen was het ontvangen van vrijwilligers niet mogelijk in verband met de coronamaatregelen. “Terwijl die vrijwillige hulp juist ontzettend nodig is, want door de dagelijkse werkzaamheden komen de begeleiders zelf niet aan toe aan extra taken”, volgens Teske de Vries, begeleidster bij KDC Us Greide.

Teske de Vries: “Onze gymzaal, het luchtkussen, de ballenbak, ze kunnen allemaal wel eens een grote schoonmaakbeurt gebruiken. Ook de tuinbanken en de pleinen moeten af en toe opgeknapt worden, en mensen die handig zijn kunnen helpen in de tuin. Allemaal zaken waar we zelf gedurende dag geen tijd voor hebben. Daarom doen we elk jaar mee aan NLdoet.”

NLdoet

Begeleidster Ingrid Sijtsema legt het proces rond NLdoet uit. “Elk jaar schrijven we ons in via de website van NLdoet. Daar omschrijf je je de klus en geef je door hoeveel mensen je nodig hebt. Gelukkig krijgen we altijd veel reacties. De klus die het meest in trek is, is het pannenkoeken bakken voor de kinderen. Daar komen elk jaar weer ontzettend veel leuke aanmeldingen op binnen. Iets waar wij erg dankbaar voor zijn, en de kinderen natuurlijk ook!”

Als je de medewerkers van KDC Us Greide overdag op straat ziet lopen met de kinderen leg je waarschijnlijk niet direct de link met vrijwilligerswerk. Teske de Vries: “Door dit initiatief kom je in contact met mensen die je anders niet had leren kennen. Terwijl ze als vrijwilliger ontzettend veel voor je kunnen betekenen. Dat is het mooie van NLdoet.”

Over NLdoet

Op 11 en 12 maart 2022 vindt de vrijwilligersactie NLdoet opnieuw plaats. NLdoet is een initiatief van het Oranjefonds om vrijwilligerswerk extra in het zonnetje te zetten. Iedereen is uitgenodigd om een dag het verschil te maken. Om ertoe te doen én iets terug te doen. De actie wordt ook dit keer weer georganiseerd met vele sociaalmaatschappelijke organisaties door het hele land.

Vrijwilligers zijn onmisbaar. Ze zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Zonder hen blijven bepaalde klussen vaak liggen, met alle gevolgen van dien. Met NLdoet laat het Oranje Fonds zien hoe belangrijk actieve burgers zijn voor de samenleving. Organisaties maken kennis met nieuwe vrijwilligers en kunnen daardoor rekenen op meer lokale belangstelling. Het is tevens een uitgelezen kans om eens van het vrijwilligerswerk te proeven. En het blijkt ook nog duurzaam. Vrijwilligers die tijdens NLdoet hebben meegeholpen gaan vaker vrijwilligerswerk doen.

Enthousiast geworden?

Meedoen met NLdoet kan op twee manieren. Want zonder klussen zijn er geen vrijwilligers nodig en zonder vrijwilligers kunnen de klussen niet gedaan worden.  Als organisatie kun je je aanmelden door een specifieke klus of activiteit op te geven waarbij je hulp kunt gebruiken. Maar je kunt je natuurlijk ook opgeven als vrijwilliger. In dat geval zoek je op de site van NLdoet een activiteit uit waar jij blij van wordt en meld je je vervolgens aan. Zowel organisaties als vrijwilligers kunnen zich aanmelden op www.nldoet.nl.

Over Caleisdoscoop

Ook het Vrijwilligers Servicepunt van Caleidoscoop in Heerenveen schenkt extra aandacht aan de hulp van vrijwilligers. Want soms kun je met een klein gebaar al veel voor een ander betekenen. Op 7 december is het De ‘Dag van de Vrijwilliger’. Daarom wordt in de week van 29 november tot en met 7 december de campagne ‘Mensen maken even tijd’ georganiseerd.

Caleidoscoop is de welzijnsorganisatie in de gemeente Heerenveen. Caleidocoop werkt samen met bewoners aan een leefbare samenleving. Dit doen ze door vrijwilligers te ondersteunen, verbindingen te leggen tussen organisaties en initiatieven te nemen op het gebied van leefbaarheid. Maar ook door vrijwilligers te verbinden met het landelijke initiatief NLdoet.

Meedoen

Op de website www.vrijwiligerswerkheerenveen.nl kun je reageren op verschillende vacatures. Wanneer je nog niet bekend bent met vrijwilligerswerk en niet goed weet wat bij je past is er een test beschikbaar. De test laat zien waar jouw interesses liggen en kan je op die manier helpen om een passende vacature te vinden.