Ook in coronatijd Sint-Thomasluiden in Katlijk

Archieffoto: Hielke Weening

KATLIJK - Het was even spannend of het eeuwenoude Sint-Thomasluiden in Katlijk door het coronavirus nog wel kon doorgaan. 

Maar de klokken luiden weer tot het einde van het jaar om helemaal volgens traditie kwade geesten te verjagen.

Wie het wil mag ook dit jaar van de gemeente Heerenveen op eigen initiatief in de touwen hangen. Al is het wel de bedoeling dat mensen zich aan de maatregelen houden. Daarom zijn er rond de klokkenstoel bij de Thomaskerk bordjes geplaatst.

Veilig

De mensen wordt gevraagd om handschoenen aan te trekken voor het luiden van de klok, zodat het virus zich niet via de touwen kan verspreiden. En natuurlijk moeten de mensen wat afstand van elkaar houden. Het is rustiger dan anders, maar het loopt volgens Plaatselijk Belang aardig door met mensen die het toch even willen proberen. Tot en met oudjaarsdag mogen de klokken geluid worden.

Sint-Thomasluiden

Het doel van Sint-Thomasluiden was het zuiveren van de lucht van de kwade geesten. Het was een vorm van 'plúslieden', ook wel 'duveljeien' genoemd. Het 'kloksturen' is nog een hele kunst, twee man luiden de lokken in een ritme dat men een 'vierkante slag' noemt.

Omrop Fryslan maakte dinsdag een reportage bij het Sint Thomasluiden in Katlijk. Deze is HIER te bekijken!
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden