Ondanks coronacrisis kijkt licht-en geluidsman Jorn Cnossen vooruit

DE KNIPE - Op zijn vijftiende begon Jorn Cnossen uit De Knipe met het draaien van plaatsjes in gymzalen en boerenschuren.

Inmiddels is hij al negen jaar de trotse eigenaar van het bedrijf Dance Sound. Dit bedrijf is gespecialiseerd in licht en geluid voor grote, maar ook kleine evenementen.  In Heerenveen is Jorn ook geen onbekende. Hij zorgt ervoor dat er tijdens Koningsdag en Bevrijdingsdag een knalfeest wordt neergezet op de oude Koemarkt. Nu de coronacrisis heeft toegeslagen zit Jorn zonder werk. GrootHeerenveen ging bij de licht-en geluidsman langs voor een praatje met een plaatje.

Het is dinsdagmiddag als redacteur Dennis Stoelwinder op de deur van een bedrijfspand aan de Neptunus klopt. Jorn doet met een glimlacht open en roept dat de koffie klaarstaat. We lopen door het pand waar allerhande zaken liggen opgeslagen. Boven in de kantine vertelt Jorn over zijn passie voor evenementen.

“Toen ik nog op het MBO zat ben ik begonnen met mijn eigen bedrijf Dance Sound. Een rijbewijs had ik niet, dus mijn vader speelde voor chauffeur als ik een klus had. Ik studeerde op dat moment podium en evenemententechniek aan de Friese poort in Drachten. Ik begon met een drive in show. Ik draaide plaatjes in wijkcentra en op schoolfeesten. Na enige tijd kwam ik erachter dat mijn hart lag bij het stukje techniek” vertelt Jorn.

Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een volwaardige speler in de evenementenbranche. Jorn kom je dan ook tegen op het Koningsfeest in Café De Knyp, maar ook bij de Golden Earring in Ahoy.

Van Koningsdag in café De Knyp tot concert Golden Earring

“Op bijvoorbeeld Koningsdag staan er vier klussen op één dag. Ik lever dan het licht en geluid voor een aantal kleine en wat grotere lokale feesten. Een daarvan is het feest in het centrum van Heerenveen. Dit is voor mij een soort van thuiskomen. Ik kan er enorm van genieten als ik vanaf het podium zie dat de Koemarkt vanaf bakker Lenes tot Crackstate volstaat met feestende mensen. Ook doe ik veel werkzaamheden op freelance basis. Zo mocht ik enige tijd terug samen met drie collega’s de opbouw verzorgen voor een concert van de Golden Earring in Ahoy Rotterdam. Ik was één van de drie ploegleiders/leidinggevenden op die productie. In totaal liepen daar zo'n 30 man rond. Dit gaf natuurlijk een enorme kick” lacht Jorn.

Ook doet Jorn veel werk voor zakelijke evenementen door het gehele land. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld het Rijksmuseum Amsterdam, Het Scheepsvaartmuseum en Volvo Ocean Race in Scheveningen.

Coronacrisis

Van alle werkzaamheden die het bedrijf van Jorn uitvoert is door de coronacrisis niets meer over. Toch is de 28 jarige Knypster positief gestemd. “Het is natuurlijk enorm balen dat ik zonder werk zit. Het is naast werk ook mijn passie. Wij waren aan het opbouwen in een theater. Hier kregen wij tijdens de koffie te horen dat we konden inpakken. De show werd geannuleerd. Sindsdien is er geen werk meer.  

Toch is Jorn niet bij de pakken neer gaan zitten. Hij kijkt naar voren en is druk met het repareren en reinigen van zijn materiaal.

“Ik heb natuurlijk wel steun moeten aanvragen bij de overheid. Dit is niet toereikend voor de rest van dit jaar, maar heb gelukkig wat reserve opgebouwd. Ik hoop dat we rond december weer los kunnen met de zakelijke evenementen. Grote evenementen zullen er dit jaar niet meer zijn. Ik hou mij voorlopig bezig met onderhoud van het materiaal en het maken van nieuwe materialen. Als we straks weer los kunnen dan heb ik mijn zaakjes spik en span voor elkaar” Sluit Jorn af.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden