Jaap Jonkers deelt gratis kookboeken uit bij Voedselbank Akkrum

AKKRUM - Het kookboek ‘Samen koken we sterker’ is afgelopen vrijdag bij Voedselbanken in Lemmer en Joure gepresenteerd. Kandidaat Tweede Kamerlid CDA, initiatiefnemer en Jouster Jaap Jonkers overhandigde hier de eerste exemplaren aan Joop Atsma, Geart Benedictus en Reitse Spanninga.

Jonkers deelt op meer plekken de gratis kookboeken uit. Dinsdag was hij in Leeuwarden bij Netwerkcentrum Leeuwarden en op woensdag 10 maart om 16.00 uur bij Voedselbank Akkrum. 

Het kookboek is zowel in gedrukte versie als e-book te verkrijgen. Alle klanten van de 171 Voedselbanken in Nederland ontvangen komende weken een gedrukt exemplaar. Het e-book is ook voor het algemene publiek gratis verkrijgbaar.

Voedselpakketten

De recepten zijn gebaseerd op veelvoorkomende producten uit de wekelijkse voedselpakketten van de Voedselbank. Studenten uit heel Nederland hebben samen met de televisiekoks Pierre Wind en Reitse Spanninga de recepten ontwikkeld.

Groeiende kloof

Jaap Jonkers over het idee achter het kookboek: “Als je financiële stress hebt is het moeilijker om te kunnen genieten van het leven. Helaas geldt dit voor een groeiende groep Nederlanders. Ik maak mij daar zorgen om. Als baby ben ik te vondeling gelegd en ik zou in armoede zonder ouders zijn opgegroeid als ik niet was geadopteerd. Daarom zet ik mij in voor mensen die dat het hardst nodig hebben. Met dit kookboek wil ik iedereen de kans geven op een lekkere en gezonde maaltijd en tegelijkertijd aandacht vragen voor de groeiende kloof tussen arm en rijk in Nederland.”

Sympathiek gebaar

Pien de Ruig, Bestuurslid Communicatie Voedselbanken Nederland: “Wij vinden dit kookboek een heel sympathiek gebaar naar onze klanten toe. De voedselbank streeft er naar om voedselpakketten samen te stellen met voedzame en gezonde producten uit de schijf van vijf. Het is natuurlijk heel leuk als onze klanten door dit boek inspiratie opdoen om met deze producten diverse gevarieerde gerechten te maken.”

Over Voedselbanken Nederland

In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen op of onder de armoedegrens. De Voedselbank helpt huishoudens die het hard nodig hebben om tijdelijk van voedsel te voorzien. De stichting werkt samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Samen zorgen zij ervoor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten kleiner worden en het milieu minder wordt belast. Om de zelfredzaamheid van hun klanten te vergroten, werken de voedselbanken samen met lokale organisaties. Zij helpen hun klanten om weer op eigen benen te staan. Voedselhulp moet immers altijd tijdelijk zijn. Kijk voor meer informatie op: www.voedselbankennederland.nl.

Over Jaap Jonkers

Jaap Jonkers staat op plaats 27 voor het Christen Democratisch Appèl (CDA). Jaap Jonkers, woonachtig in Joure, kwam 35 jaar geleden ter wereld in La Paz, Bolivia, waar hij te vondeling is gelegd. De adoptie door zijn Nederlandse ouders gaf Jonkers kansen die hij anders niet had gekregen. ”Kansen zijn er om door te geven aan mensen, die nu kansen nodig hebben,” aldus Jonkers.

Landelijke presentatie

Om het zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken, gaat Jonkers bij verschillende Voedselbanken langs. Het eerste kookboek ‘Samen koken we sterker’ is op dinsdag 2 maart bij Voedselbank Leiden gepresenteerd. Jaap Jonkers overhandigde daar samen met tv-chef Pierre Wind het eerste exemplaar aan Radio583-dj Frank Dane, ambassadeur van Stichting Voedselbanken Nederland.