Het veelbewogen leven van Hannie Nuwolt: Van horecatijgerin tot shiatsu masseuse

Foto: Mustafa Gumussu/FPH

HEERENVEEN - Hannie Nuwolt komt op 11 juni 1972 ter wereld in Heerenveen als dochter van Batavuswerknemer Fokke Nuwolt en Jannie Pater. 

Hannie is de vier jaar jongere zus van Wietze Nuwolt. Had ooit samen met haar eerste man het dorpscafé in Luinjeberd. Kwam in de schuldsanering. Knokte zich terug en heeft nu haar eigen Shiatsu praktijk in Nieuwehorne. Een Face to Face interview met een zelfbewuste dame, die positief in het leven staat ondanks vele tegenslagen.

Jeugd

“Ik was echt een druk kind, eigenlijk is Marije mijn dochter, een evenbeeld hoe ik vroeger was. Ik had veel lawaai. Er waren altijd wel vriendinnen om mij heen, waaronder een vaste vriendin waar ik veel mee speelde. We waren ook altijd buiten, uitdagende dingen doen. Ik was wel wat een ‘jongensmeisje’. Boomklimmen, hutten bouwen, dat soort dingen. Wij mochten thuis alles doen, er werd weinig verboden, wel in het normale dus. Heit werkte zich op van spuiter tot afdelingschef en hij zat ook in de ondernemingsraad. Dat heeft mij zeker mee gevormd, want er werden wel gesprekken aan tafel gevoerd die niet naar de buitenwereld mochten. Ik heb ervan meegekregen dat je sommige dingen voor je moet houden en niet alles moet vertellen. Normen en waarden stonden hoog bij ons aangeschreven. Het strijdbare ook, niet zomaar akkoord gaan met van alles en nog wat, niet met de meute meelopen. We lazen wel uit de Bijbel aan tafel, maar we gingen nooit naar de kerk. Langzamerhand verdween ook dat naar de achtergrond. Ik ben ook wel mee geweest naar PvdA-bijeenkomsten waar Joop den Uyl sprak. Dat was best indrukwekkend voor een meisje van negen jaar.”

Na de lagere school is het in eerste instantie de bedoeling dat Hannie naar de Huishoudschool zou gaan. Maar dat leek haar maar niets (‘ik bin net sa húshâlderich’) en het wordt de mavo. Na het behalen van het diploma gaat Hannie nog even naar een opleiding sociaal werk. Als ze met die opleiding kapt, weten haar ouders wel raad: ‘Oan’t wurk!’

Aan het werk

“Nadat ik met school was opgehouden was mijn eerste baantje in de horeca, in Sporthal De Kamp in Heerenveen. Ik kon er 20 uren komen, achter de bar. Dat heb ik gedaan. Ik woonde toen als bijna 16-jarig meisje al op mijzelf, dat wil zeggen met mijn vriend Jippe. Toen ik 20 jaar was heb ik Jippe ten huwelijk gevraagd. Achteraf bezien niet gewoon, we gingen samen op stap, maar niet zoals leeftijdsgenoten. Vanaf 1990 tot 1997 runden wij samen de kantine. Maar als ik terugblik dan was de verantwoordelijkheid die ik had te groot. Daarna gingen we naar Luinjeberd en runden daar het dorpscafé. In 1998 kregen wij onze zoon Melle.  In 2000 zijn we gescheiden en vier jaar later nam ik afscheid van het café, een illusie armer. Het waren tropenjaren voor mij. Maar het ging niet goed, ik stak mijn kop te vaak in het zand. Struisvogelgedrag en de confrontatie niet aandurven. Om een lang verhaal kort te maken, het ging verkeerd en ik moest het café noodgedwongen verlaten en belandde in de schuldsanering. Zo nu en dan komen ’s nachts, in mijn dromen, de beelden nog weer voorbij. Echt wel traumatisch. Als je je hele huis leeg moet halen, vreselijk. Ik heb het toen als een enorm falen van mij zelf ervaren; nu niet meer hoor.”

Als een Fenix richt Hannie zich op, heeft vanaf 2005 een relatie met Roel en krijgt met hem in 2011 dochter Marije. Echter ook deze verhouding brengt niet het ware geluk en in 2013 gaat het stel (‘twa Einzelgängers) uit elkaar. Na diverse baantjes en een pittige studie begint haar eigen Shiatsu praktijk; eerst in Heerenveen en later in Nieuwehorne. Het wordt een groot succes.

Shiatsu praktijk

“Het was na het lezen van mijn horoscoop door astroloog Anja van Dijk uit Nes, duidelijk dat ik een opleiding moest volgen, waarbij ik mijn krachtige handen letterlijk gebruiken moest. Dat werd dus masseuse. Dat ik een bezoek aan de praktijk van Anja bracht heeft trouwens niets met het paranormale te maken. Spiritualiteit en bewust in het leven staan, hoort bij mij. Ik ben na haar advies in 2012 begonnen met de opleiding van klassieke massage. Ik vond het geweldig en ik heb de ene na de andere massagemodule gedaan. Ondertussen werkte ik ook als masseuse bij Wellness & Beauty De Woudfennen in Joure.

Daar bouwde ik vervolgens mijn werkzaamheden af en kon ik mij helemaal op mijn eigen praktijk richten. Daar doe ik onder andere Shiatsu Ryoho drukpuntmassage waarbij ik letterlijk met de duimen en vingers druk uitoefen op het lichaam. Inderdaad, ik doe het ‘met de handen’ en de resultaten zijn niet slecht om het maar eens zacht uit te drukken. Ik heb het razend druk, maar heb geen ambities om een gezondheidscentrum te beginnen met werknemers. Ik wil dat niet meer. Ik beleef zo ontzettend veel plezier in dit werk, ik ben zelf open en vrij. Ik heb al zoveel meegemaakt in mijn leven, waardoor ik goed kan invoelen wat een ander voelt.  Dat straal ik uit op de mensen die bij mij komen. En ze komen uit de hele provincie, van alle rangen en standen. Alles is energie, alles staat met elkaar in verbinding. Iedereen die je tegenkomt heeft een verhaal. En ik kom hier mensen tegen op hun levensweg. Ik leer elke dag van mensen, ook van mensen die niet sympathiek zij. Het is ook dankbaar werk, omdat ik mensen help. En dat streelt mijn ego ook. Dat ik nu helemaal zelfstandig ben geeft mij een geweldig gevoel.”

Levensvragen Hannie Nuwolt

Het Leven= 7

“Het is geen hele dikke voldoende vind ik. Wel voldoende, maar ik vind het leven soms best wel moeizaam. Je hebt tegenslagen in het leven, maar er zijn ook genoeg leuke dingen die je meemaakt. Vandaar. Op dit moment gaat het hartstikke goed met mij.”

Persoonlijke Rijkdom= 8

“Ik ben toch hartstikke rijk? Twee prachtige kinderen, Melle en Marije. Ik heb werk waar ik plezier aan beleef. Eigenlijk super. Toch?”

Werk= 9

‘Dat is een hele hoge bij mij. Het is mijn ziel en zaligheid. In mijn werk ben ik echt mijzelf, dan heb ik geen gedachten dan voer ik uit wat ik doen moet. Dat is allemaal op gevoel.”

De Liefde= 6½

“Een geliefde is er op dit moment niet, vandaar. Maar als het over de liefde voor mijn kinderen gaat, is het cijfer heel hoog. Ik heb veel liefde te geven, dat is belangrijk voor mij.”

Vrienden= 6

“Door al de tegenslagen die ik in mijn leven heb meegemaakt, denk ik dat ik mensen op afstand hou. En ik ben een Einzelgänger, ik hou ervan om lekker alleen te zitten. In mijn eigen bubbel en leven. Als ik op visite moet, prima. Dan kan ik vertrekken wanneer ik wil. Maar als mensen bij mij komen, heb ik er best wel moeite mee. Ik loop daar dus vaak tegen aan. Het is wel aardig, maar er zitten veel haken en ogen aan.”

Toekomst= 7½

“Er moet heel wat gebeuren in de algemene zin. Mijn persoonlijke toekomst zie ik heel goed in. Ik ga immers als een speer. Ik blijf hier niet wonen, ik vestig mij ooit nog eens buiten een dorp of stad. Dat zie ik helemaal zitten. Als het maar meer zelfvoorzienend is.”

Tevreden met jezelf= 8½

“Ik ben supertevreden met mijzelf. Ik hoef niets aan mijzelf te veranderen, qua uiterlijk niet en qua innerlijk niet.”

Cultuur= 8

“Ik houd van kunst en mooie dingen Geschiedenis van het land, daar hou ik van. In de afgelopen fietsvakantie ben ik met dochter Marije naar de Stift geweest, een abdij voor de adellijke vrouwen bij Weerselo. Ik zoek dat soort dingen wel op. Ik hou ook van lezen, ik heb net De heks van Limbricht, een historisch verhaal gelezen.”

Maatschappij= 6

“Ik vind de wereld wel heel ego-georiënteerd momenteel. Die testmaatschappij ben ik erg op tegen, de vaccinatietoestanden precies zo. De druk en de propaganda en dat je daarbij in een hoek wordt gedrukt. Dat vind ik een kwalijke zaak. Maar toch blijf ik de mooie dingen van het leven zien.”

Wat maakt jou gelukkig? = 8

“De natuur en natuurschoon. Marije en ik waren in de vakantie, nog aan het riviertje de Dinkel waar we rivierkreeftjes gevangen hebben en later ook opgegeten. Ik hou van ‘aha-momentjes’ waarbij dingen op de juiste plaats vallen.”

Door: Henk van der Veer
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden