“Het mooie van maatschappelijke diensttijd is dat het mensen bij elkaar brengt!”

Algemeen
Afbeelding

HEERENVEEN - Vanuit het landelijke programma maatschappelijke diensttijd (MDT) hebben welzijnsorganisaties Caleidoscoop, M.O.S, de Skûle, Scala welzijn en Sociaal Collectief Súdwest-Fryslân samen de subsidie ontvangen van ZonMW voor het uitvoeren van MDT-Divers Friesland. 

Het project richt zich op 400 jongeren uit zes verschillende gemeenten, waaronder de gemeente Heerenveen.

In Heerenveen gingen wij op bezoek jongerenwerker Esther de Jonge (27). Vanuit de doelgroep zijn Gurbe (20) en Carly (22) onze gesprekpartners. Later schuift Anna ook nog aan. Het is een erg hartelijke ontvangst in het jongerencentrum Casa aan het Geerts Willigenplein. Daar, in het ‘hok’ van de MDT, zetelen we ons op één van de banken en krijgen we thee met gebak. Waarom gebak? “Och, er is altijd wel iets te vieren…” Esther lacht en legt even later uit wat het project waar zij en de jongeren mee bezig zijn nu in de praktijk inhoudt.

“Iets voor jezelf doen,  maar ook voor een ander”

Esther: “Met nog drie à vier collega’s vanuit Caleidoscoop draaien wij het project maatschappelijke diensttijd. Het gaat er om dat jongeren de kans krijgen om hun talent te ontwikkelen en te realiseren. Vanuit hun intrinsieke motivatie krijgen zij de tijd om iets te doen wat ze heel graag willen. Daarvoor is hier de plek. In een paar worden wil ik proberen uit te leggen wat maatschappelijke diensttijd nu precies behelst. Het gaat erom dat je iets voor jezelf doet, maar ook voor een ander. Dat is meteen de meest korte versie waar het om draait.

We zijn vanaf januari begonnen en de financiering is voor twee jaar. Mijn eerste ervaringen zijn heel bijzonder. Je begint op nul, met niks, waarbij wij als jongerenwerkers het hele project mochten en mogen invullen. Op een gegeven moment komt er dan wat jeugd binnen druppelen en dat klikt, ondanks alle verschillen die er onderling zijn. Maar ik durf nu wel te stellen dat wij een hele mooie groep hebben. Dat de jeugd hier binnen komt, heeft uiteraard te maken met onze contacten. Wij kennen al veel jongeren en we communiceren ook op sociale media. Simpelweg ‘in gesprek gaan met jeugd’. Het is echt een uniek project waar veertig jongeren uit Heerenveen en omgeving aan meedoen.”

Hoe ben jíj nu bij dit project betrokken geraakt, Carly?

Carly: “Via één van de jongerenwerkers. Het ging even niet zo lekker, zonder het nu groter te maken dan het is, maar toch. Ik volg op het Friesland College de opleiding voor verpleegkundige. Ik zit inmiddels in het tweede jaar. Door de jongerenwerkers hoorde ik over dit project en ben ik mee gaan doen. Dat was in februari van dit jaar. Ik heb ondertussen een heuse mini bibliotheek hier voor het jongerencentrum gerealiseerd. Ik ben zelf een hele grote leesfan en nu geef ik anderen de kans om ook te lezen. Ze mogen de boeken gewoon meenemen. Hoe cool is dat? Niet moeilijker maken dan het is, een simpel kastje met allerlei verschillende boeken. Verder kan ik hier altijd terecht om met elkaar te praten over duizend en één dingen. Het voelt gewoon goed. Deze groep is echt gegroeid. Toen we begonnen was het nog wat los zand, maar nu is dat niet meer zo. We komen hier op woensdagmiddag en vrijdagavond bij elkaar. We hebben met elkaar een speciale auto van Casa met graffiti mogen pimpen. We zijn met elkaar naar een escaperoom geweest. Allemaal verbindende activiteiten.”

Gurbe is op een andere manier bij het betrokken geraakt. Ja, toch?

“Ik wilde meehelpen bij de zomerspelweken en toen kwam ik via een andere jongerenwerker bij maatschappelijke diensttijd terecht. Ik ben in maart gestart, dat was trouwens eerst nog best even een zoektochtje hoor: wat wil ik nu doen? Die vraag dus. Ik wilde jongeren helpen om te leren zelfstandig te wonen. Ik ben ervaringsdeskundige. En ik kan je vertellen dat het soms best wel lastig is om dat goed te doen, voor jezelf zorgen als je zelfstandig woont. Maar na heel veel begeleiding van de jongerenmedewerkers heb ik het voor elkaar gekregen. In oktober ga ik beginnen met sollicitatie-coaching, waarbij ik andere jongeren help om aan werk binnen de gemeente Heerenveen te komen. Ik probeer later mijn eigen bedrijvennetwerk te creëren waar de jeugd kan solliciteren. Ik ben blij en tevreden dat ik nu al drie jaar bij Van Haren Schoenen mag werken. Dat ik naast mijn werk bij Van Haren nu jongeren ga helpen bij het solliciteren vind ik heel tof. Ik wil graag iets doen voor de gemeenschap waarin ik leef. Ik wil iedereen proberen te helpen; door iedere persoon die ik help kunnen ook andere mensen weer geholpen worden.

Ik zie de maatschappelijke diensttijd meer als teamwork.  Neem nu Wesley, één van onze groep, die is begonnen met een Discord. Het is simpel uitgelegd: sms’en, beeldbellen en e-mailen tegelijk. Het is een medium waarmee wij als jongeren connecten, meer samenkomen.” 

Gurbe vertelt voor het lieve vaderland weg en hij vertolkt in één zin waar het bij maatschappelijke diensttijd om draait: “Het mooie van Maatschappelijke Diensttijd is dat het mensen bij elkaar brengt!”