Durk-Sjoerd gewond door fakkel bij Friese derby, fans starten crowdfundingsactie

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

HEERENVEEN - Het had een mooie wedstrijd moeten worden: de derby Heerenveen-Cambuur afgelopen zondag. Maar voor Durk-Sjoerd Legendal uit Damwâld werd het dat absoluut niet. De Heerenveensupporter raakt op de tribune verwond nadat vuurwerk zijn voet raakt.

"Iemand zei nog: "Denk erom, dat spandoek moet niet in de brand." Op dat moment gebeurde het", vertelt Durk-Sjoerd.

Hij staat op de tribune van Nieuw Noord als er vuurwerk wordt afgestoken. Zijn broek en schoen vliegen in de brand. Hij heeft direct door dat het niet goed is. "Het is heel snel gegaan, maar ik merkte direct een enorme pijn in mijn voet."

Van een aantal omstanders krijgt Durk-Sjoerd hulp, maar hij moet zelf op zoek naar een steward en de EHBO-post. Die verwijzen heb door naar ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. Dat hij een dag later in het Martiniziekenhuis in Groningen zou zitten, had hij niet gedacht. "De plek ziet er wel heel ernstig uit. Dokters in Groningen zeiden dat ik rekening moest houden met het ergste."

De kans is groot dat Durk-Sjoerd een huidtransplantatie krijgt. Hij zit nu in een rolstoel. "Het gaat niet goed met me. Ik weet niet hoe ik moet zitten met die voet, zo veel pijn heb ik."

Vader Roelof is erg geschrokken. "Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd en ik vind dat zoiets in het stadion niet kan. Er moet veel strenger worden gecontroleerd zodat dat spul er niet in komt", zegt Roelof.

Daar is Durk-Sjoerd het volledig mee eens. "Daarom doe ik ook een oproep: verbied die fakkels, dat kan echt niet meer. Doe van die vuurwerkshows, maar niet op de tribune." Sc Heerenveen is ook fel tegen het afsteken van fakkels in het stadion. Het is ook al verboden, maar toch wordt het nog wel veel gedaan.

Bericht van de club

De club heeft Durk-Sjoerd een pakketje gestuurd en een kaartje om het beterschap te wensen. "Kaas, worst, bier en nootjes zaten erin. Daar ben ik ze heel dankbaar voor. Dat ze aan me denken", zegt hij.

Vader Roelof hoop dat degene die de fakkel aan heeft gestoken zich bij de jongen meldt. "Diegene die het heeft gedaan, weet het misschien niet. Als iemand dit ziet en denkt dat hij het misschien wel heeft gedaan, zou ik het ook mooi vinden als die contact met ons opneemt." Durk-Sjoerd: "Dan weet diegene ook wat me is overkomen en snappen ze misschien beter hoe gevaarlijk het is."

Het zal nog wel een poosje duren voordat Durk-Sjoerd weer naar het stadion gaat. "Ik heb de seizoenskaart al verplaatst, weg uit het stavak. Ik zit nu weer in vak 27. Het leek me leuk om de sfeer in het stavak mee te maken, maar ik wil er nu niet meer naartoe."

Crowdfundingsactie

Een aantal fans is een crowdfundingsactie gestart voor Durk-Sjoerd.