Genieten op Landgoed Oranjestein in Oranjewoud

ORANJEWOUD – Het was zondagmiddag gezellig druk tijdens de openstelling van Landgoed Oranjestein in Oranjewoud.

Het mooie weer trok veel belangstellenden naar het schitterende landgoed. Als klap op de vuurpijl kon het publiek bij de oranjerie ook nog eens genieten van een verrassingsoptreden. Onder het genot van een drankje en een borrelplankje was het heerlijk toeven.

Landgoed Oranjestein is iedere zondagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend voor publiek. U kunt een heerlijk ontspannen wandeling maken en vervolgens genieten van een wijntje of kopje koffie in de Oranjerie.

Langoed Oranjestein

Oranjestein is een 19e eeuwse Friese buitenplaats in het bosrijke Oranjewoud. Het landgoed heeft nog een authentiek karakter en idyllische sfeer. Het is ontstaan in 1820 en nog steeds in handen van één en dezelfde familie. Doordat het nog steeds particulier bezit is en er door de jaren heen weinig is veranderd heeft het landgoed zijn sfeer en eigen stijl behouden.

tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard

Op de plek waar eens de rentmeesterswoning van het stadhouderlijk lusthof zich bevond, liet de Leeuwarder koopman Pieter Cats in 1820 een buitenplaats bouwen. Het oude gedeelte van de prachtige tuin die het neoclassicistische huis omringt, werd in 1822 ontworpen door tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard.

In zijn ontwerpen maakten de rechthoekige vormen, die toentertijd gangbaar waren, plaats voor ronde vormen, slingerende paden en romantische prieelen en bruggetjes. Bezoekers  zeggen vaak na afloop van een wandeling over het landgoed  als ze in de Oranjerie een kopje koffie drinken, “ het is net of de tijd hier heeft stil gestaan”.

Onze fotograaf maakte zondagmiddag een rondje over het landgoed. Hierboven zijn reportage.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden