Gedeputeerde Sietske Poepjes en wethouder Jelle Zoetendal lanceren uniek fonds voor duurzame initiatieven

Foto: Dennis Stoelwinder

HEERENVEEN - Gemeente Heerenveen heeft donderdag een fonds gelanceerd om inwoners en bedrijven de mogelijkheid te bieden om zelf aan de slag te gaan met duurzame energie.

Sietske Poepjes, gedeputeerde van Provincie Fryslân en Jelle Zoetendal, wethouder gemeente Heerenveen, verzorgden donderdagmiddag samen de aftrap in het Posthuis Theater, 

Niet als individu, maar juist als wijk, buurt of coöperatie. In Heerenveen zullen vijf initiatieven ondersteuning krijgen van het fonds met een waarde van maximaal € 100.000 per initiatief. De Provincie Fryslân ondersteunt dit bijzondere concept met € 250.000. Het is een voorbeeld voor andere gemeenten.

Wat is LEEF?

Bij het lokaal energie experimenten fonds (LEEF) kunnen initiatieven aankloppen die als groep een grotere stap willen zetten in het opwekken van duurzame energie. Daar is vaak veel voorbereiding bij nodig wat kosten met zich meebrengt. Dit vormt regelmatig een drempel om een project op te starten. Het LEEF ondersteunt wijken, buurten, bedrijven of energiecoöperaties om energieprojecten van de grond te krijgen. Met als doel dat het opwekken van duurzame energie meer in eigendom komt van de gemeenschap. Het beoogde resultaat is dat veel energie bespaard of opgewekt wordt zodat Heerenveen haar CO2-uitstoot vermindert.

Voor wie is het fonds bedoeld?

LEEF is bestemd voor initiatieven in de gemeente Heerenveen die de wereld groener, duurzamer en beter maken. Voor mensen die voor duurzaamheid een stap harder lopen, durven te vernieuwen en de gang erin houden. Echte Groene Gangmakers dus. LEEF biedt deze gangmakers een podium én een geldbedrag van € 100.000 om het groene, duurzame initiatief op gang te helpen. Dit kan in allerlei samenwerkingsvormen: met een bedrijf, dorp, wijk of school. In totaal wordt aan vijf projecten € 100.000 gegeven. Lees de voorwaarden op eenvooreengroener.nl/groenegangmakers