Frieda Riezebos: “Suppen gaat over balans”

Foto: Johan Brouwer

HEERENVEEN - Stel je eens voor, het is een mooie (zomer)avond en de zon gaat in vele kleuren onder. Als je op dat moment op het water bent? Dat is magisch, volgens watersporters. Er is één supertoegankelijke en duurzame sport die wellicht ideaal is voor dit soort avonden: suppen. Oftewel, stand up paddling. 

In de gemeente Heerenveen vind je intrigerende doorkijkjes, sup je langs kunst of sta je oog in oog met de dieren die in de regio verblijven. De vraag is: wanneer ga jij het proberen?  

Stand up paddling is dé sport die altijd en overal kan en waarbij je niet meteen bang hoeft te zijn voor blessures.

Daarnaast is het ook nog eens duurzaam voor onze natuur én een goede work-out. Er is slechts één belangrijke tip: neem eerst even een lesje of twee. Je krijgt dan een stukje techniek mee én leert over stromingen en wind. Daarna kun je altijd en (bijna) overal het water op: suppen maar!

Sup Away Heerenveen

Volgens Frieda Riezebos van Sup Away Heerenveen kan iedereen leren suppen. Of je nu 6 jaar bent, of 83. “Suppen draait om één ding en dat is balans. En balans in het leven zorgt voor balans op het board. Iedereen kan binnen twee tot zes lessen leren suppen. Ik geef tijdens mijn lessen de techniek mee én leer je  over stromingen en de wind zodat deelnemers zich op het water kunnen redden. En ja, dat betekent soms ‘om-suppen’ omdat het voor je lijf beter is om niet met zijwind te willen suppen. Overigens begin je altijd met tegenwind en eindig je het liefst met de wind in je rug.”

Verzamelen van ervaringen

Frieda Riezebos verzamelt ervaringen. “Zet mij op het water en ik ben blij!”, zegt ze. Als kitesurfster was Frieda al veel op het water te vinden. Ze heeft een jaar lang over de wereld gereisd en op de beste spots gekite. Acht jaar geleden ontdekte ze stand up paddling, kortweg suppen genoemd. Een paar jaar later begon ze haar supschool ‘Sup Away’ in Heerenveen. Inmiddels zijn haar weken goed gevuld met lessen, doet ze aan clean uppen én is ze niet meer weg te denken van de wateren in onze gouden regio Heerenveen!

“Eerlijk is eerlijk, zonsondergangen zijn fijne momenten om op het water te zijn.” Er is alleen één grote ‘maar’ aan kitesurfen, volgens Frieda. “Je hebt wind nodig.” En verder kun je het hele jaar door suppen. “Je moet gewoon je kleding aanpassen en gaan!”

Veilig het water op

“Naast het dragen van goede felgekleurde kleding – en bij koude temperaturen een droogpak of wetsuit – gebruik je altijd je leash bij het suppen. Verder zijn er eigenlijk geen beperkingen om te gaan suppen. Wel is het natuurlijk verstandig om met zijn tweeën het water op te gaan en ga je ver, zet dan een auto bij het begin- en eindpunt neer. Als je dan moe wordt hoef je niet helemaal terug te suppen.”

Advies over boards

Denk je nu, dat wil ik ook proberen? Dan raadt Frieda aan om goed te bedenken wat je wilt met suppen. “Zijn dit lange tochten? Of wil je liever ‘spelen’ in het water? Dit heeft namelijk gevolgen voor de keuze van je supboard. Vergelijk het maar met fietsen: je hebt verschillende soorten boards voor verschillende doelen. Ook moet je je bedenken dat je misschien wel een goedkoop board kunt aanschaffen, maar dat die kwalitatief minder goed is. En de beste tip: probeer eerst verschillende boards uit voordat je er eentje koopt. Dan kun je het verschil voelen en ontdekken wat bij je past.”  

Suppen in de regio

Rondje Akkrum-Nes | 6,4 km

Je start vanaf de steiger vlakbij Hotel Restaurant Goerres. Tegenover de steiger is een P+R terrein. Een rondje door waterrijk Akkrum brengt je onder andere langs het rijksmonument Coopersburg én langs het beeld van de beroemde reuzen Manke Meine en Kromme Knilles die deze brede vaarten ooit gegraven hebben. Ook leuk: je supt over het Leppa akwaduct, richting Nes, met zijn vele woningen aan het water.

Rondje Mildam – Museum Belvédère | 5,5 km

Laat je vooral niet afleiden door de strakke lijnen van deze route. Deze route is tijdens het blauwe uurtje een prachtige route waarbij je de zonsondergang tegemoet supt terwijl je geniet van de prachtige natuur. Je eindigt in het indrukwekkende Museumpark rond Museum Belvédère waar deze zomer de internationaal vermaarde beelden van Tony Cragg te zien zijn.

Voor meer routes kijk je op: www.ngoudenplak.nl/zien-doen/routes/. Of: www.supawayheerenveen.nl

Door: Janita Baron