FOTO'S / Ondanks verbod toch boerenprotest met trekkers in Vegelinsoord

VEGELINSOORD - Ondanks het door de Veiligheidsregio uitgevaardigde verbod om actie te voeren met landbouwvoertuigen was er donderdagavond toch een boerenprotest. De straten werden geblokkeerd door een optocht met onder andere trekkers, grasmaaiers en fietsen. De agrarische kinderen kwamen in opstand.

Organisator van het de boerenactie met ranja en snoepjes was Otte Zijlstra. Zijn kinderen zagen elke keer de volwassenen die de weg op gingen om hun stem te laten horen. ,,Jelmer en Femke vonden het niet eerlijk dat zij niet mee mochten doen om de boeren te steunen. Aangezien het dorpsfeest niet doorgaat en het zomervakantie is, dacht ik waarom organiseren we zelf niet een actie'', vertelt Zijlstra, die zelf werkzaam is in het metaal.

Verbazing over de opkomst
De online oproep om met zoveel mogelijk skelters, trap- en looptrekkers naar het startpunt bij de Sethage te komen was niet aan dovemansoren gericht. Rond de klok van zeven uur begon het drukker en drukker te worden bij het dorpshuis. De plaatselijke jeugd kwam aanrijden op zitmaaiers, speelgoed trekkers en fietsen of ouders brachten hun kroost met paardentrailers. Dit alles tot grote verbazing van Jelmer en Femke, die maar liefst veertig deelnemers in de regen op het protest af zagen komen.

De stoet van de Sethage naar het 'Maliefjild' en van daar ging de optocht naar de rand van het dorp. De weg werd geblokt, auto's moesten net als bij de grote protesten wachten. Het kleintje boerenprotest eindigde bij in het dorpshuis waar de kinderen even op konden drogen en nog een versnapering kregen.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden