Foppe de Haan geeft voorbeeld met ‘Zet ‘m op 60!’

HEERENVEEN - Door het hele land doen ruim 60 energiecoöperaties met eigen, lokale acties mee aan de campagne ‘Zet ‘m op 60!’. 

Zeven deelnemende coöperaties komen uit Friesland. Nog nooit eerder pakten zoveel lokale energiecoöperaties gezamenlijk zo groots uit om energie te besparen. Foppe de Haan zet zijn ketel op 60 en komt voor de campagne in actie met Duurzaam Akkrum-Nes, de energiecoöperatie in zijn woonplaats. Voormalig assistent-bondscoach van de Leeuwinnen, voetbaltrainer en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau Foppe de Haan: “Bij mij ligt de lat hoog, maar mijn cv-temperatuur laag. De meeste cv-ketels staan standaard veel heter ingesteld dan nodig. Door de temperatuur van het verwarmingswater naar 60 graden terug te brengen, werkt je ketel efficiënter. Zo bespaar je veel gas en daarmee energie en geld. Dat kan oplopen tot wel 60 euro per jaar.” 

Energiecoöperaties in Friesland

Deelnemers in Friesland zijn Energiecoöperatie Gaasterland, Energiecoöperatie Midwolde, Fryske Flinter, Grou 2030, Terschelling Energie, Trynergie en Zonnecoöperatie Westfriesland. Zij roepen via hun eigen kanalen leden, klanten en netwerk op om hun cv-ketel op 60 graden te zetten. Ook wordt er geflyerd en worden oproepen gedaan in de lokale media. Een actueel overzicht van alle deelnemers en acties per provincie staat op zetmop60.nl/campagne.

Energiecoöperatie: lokale duurzame energie zonder winstoogmerk

In Nederland zijn ongeveer 600 energiecoöperaties. Dit zijn lokale initiatieven die duurzame energie opwekken zonder winstoogmerk. Bijvoorbeeld door warmteterugwinning bij een nabijgelegen fabriek, of zonnepanelen op daken van kantoren. Vaak bieden zij ook energieadvies en -coaching om huishoudens en ondernemers te helpen om energie te besparen en het verbruik te verduurzamen. De temperatuur van de cv-ketel verlagen is een laagdrempelige stap om de CO2-uitstoot terug te dringen.