De Ynbring Aldeboarn voor en door het dorp; Van keurig keukengerei tot chique antiek

Algemeen
Foto: Richard de Jonge
Foto: Richard de Jonge

ALDEBOARN - Kringloopwinkel De Ynbring in Aldeboarn mag dan wel geen winstoogmerk hebben, dit betekent niet dat er niet wordt gestreefd naar een zo goed mogelijk resultaat. 

Er wordt dan ook erg kritisch gekeken naar wat er wordt gebracht. Beslist geen rotzooi, en het betere werk zeg maar. En als het om kleding gaat bijvoorbeeld: alleen dameskleding, want die wordt het beste verkocht. Alles voor de twee goede doelen die worden gesteund. De Ynbring is veel meer dan een doorsnee kringloopwinkel. Het is een initiatief dat door het hele dorp wordt gedragen.

De vaste goede doelen worden beheerd door de stichting Thalente. Deze stichting doneert geld aan twee opvanghuizen in het Zuid-Afrikaanse Durban. En er gaat geld en kleding naar Roemenië. Verder zijn er nog een aantal incidentele goede doelen zoals recent Oekraïne. De winkel bestaat sinds 2014 en wordt sinds 2020 beheerd door de stichting Thalente. Vorig jaar is De Ynbring verhuisd naar een pand midden in het centrum van Aldeboarn waar voorheen een slagerij in was gevestigd.

Rechtsreek contact

Klaske Tamming, bestuurslid van deze stichting: “We hebben rechtstreeks contact met de beheerders van deze tehuizen zodat we ook zeker weten dat het geld op de juiste plek terecht komt. We doneren ook rechtsreeks en we krijgen ook regelmatig updates van wat er met dit geld gebeurd is. In deze tehuizen worden ouderloze kinderen opgevangen die op straat moeten leven. Maar ook kleine baby’s die in de steek zijn gelaten of te vondeling zijn gelegd. Vaak hebben die baby’s drugsouders en moeten die baby’s eerst afkicken.”

Ondersteuning ter plaatse

Het gebeurt regelmatig dat er vrijwilligers vanuit Aldeboarn voor enkele weken naar Durban gaan om ter plaatse te ondersteunen. Er wordt geholpen met het aanleggen een speeltuin en er wordt geassisteerd bij de dagelijkse werkzaamheden in het opvanghuis, bijvoorbeeld door de kinderen naar school te brengen en door te inventariseren welke hulp er verder nodig is. Het geld wordt ook gebruikt voor voedselpakketten uit supermarkten, babyvoeding en luiers, schoolgeld en energiekosten. Klaske Tamminga: “Kort geleden is een stelletje naar Durban geweest om daar een voedselkast-project opgezet. Vergelijkbaar met een voedselbank maar dan kleinschaliger. Bedoeld voor mensen die echt helemaal niets hebben. Onze bijdrage bestaat dan uit gelden zodat zo’n kast kan worden gevuld.”

Oekraïne

Maar er gaan ook gelden naar projecten dichterbij zoals naar Oekraïne. Tamminga: “En er is ook kleding die bij ons is binnengekomen naar het WTC gegaan voor vluchtelingen die daar behoefte aan hadden. In die zin doen we het ook wel breder. Durban en Roemenië zijn vaste projecten. Al sinds de val van Ceausescu zijn er nog steeds hulptransporten naar Roemenië nodig. Sommige vrijwilligers van De Ynbring zijn hiervoor ook ontzettend actief. De partner van een van hen is hierbij betrokken en rijdt ook zelf daar naartoe. We ondersteunen financieel en met kleding. We verkopen eigenlijk in De Ynbring alleen maar dameskleding. Andere kleding die bij ons binnenkomt, gaat naar Roemenië.”

Maandelijks koffie-uurtje

In De Ynbring vind je naast dameskleding ook speelgoed, keukeninrichting, boeken, woonaccessoires en antiek. Er zijn tien vrijwilligers die de winkel draaiende houden. De winkel is van maandag tot en met zaterdag elke middag open. “Sinds kort hebben we elke maand een koffie-uurtje voor de ouderen uit het dorp. Die kunnen dan even rustig in de winkel langskomen, kijken of er wat bij zit, onder het genot van een kopje koffie. Voor en door het dorp. We zijn in coronatijd verhuisd, maar de mensen weten het nieuwe adres ook goed te vinden. En zomerdag vinden de toeristen het leuk om even een bezoekje aan onze winkel te brengen.”

Beperkte ruimte

De verhuizing van de vorige naar de huidige locatie is een enorme verbetering, maar lijkt niet het eindpunt. “Midden in het dorp is natuurlijk heel fijn omdat we ook graag willen dat dorpsbewoners zo even naar binnen kunnen lopen. Maar de ruimte beperkt je wel, want we kunnen nu bijvoorbeeld geen meubels verkopen. En we willen graag het mooie spul. Daarom maken we ook een keuze, door alleen dameskleding te verkopen en geen kinder- en herenkleding. En uit het verleden is gebleken dat dameskleding het beste loopt.”

Alleen bruikbare spullen

Wie denkt de zolder op te ruimen en de oude meuk bij De Ynbring door de deur te kunnen schuiven, komt bedrogen uit. “Via de dorpskrant en op Facebook laten we wel regelmatig weten dat we de rotzooi niet hoeven”, verduidelijkt Klaske Tamminga. “Alleen bruikbare spullen. Want anders moeten wij het afvoeren en kost het ons geld. Maar over het algemeen valt het mee.” Voor de goede orde, als je er iets brengt, levert dat geen geld op. De brenger doneert zeg maar.

Lezingen en presentaties

Ook scholen worden betrokken bij de speciale doelen van De Ynbring. “Er zijn projecten geweest zoals het creëren van sanitaire voorzieningen in Durban. Dan gaan vrijwilligers vanuit het bestuur naar scholen en houden lezingen en presentaties over wat we daar doen. Vaak ondersteund met beeldmateriaal en soms met een live-ververbinding met Afrika. Dan zetten we samen met die scholen een actie op. Maar ook acties zoals de violenactie jaarlijks in maart, waar ze met violen langs de deuren gaan. En we hebben we veilingen georganiseerd, een zwemvierdaagse, snertverkoop langs de deuren, bingo, catering bij evenementjes in het dorp en met kerst kerstukjes maken voor de verkoop. We proberen altijd op verschillende manieren geld binnen te hengelen.”

Voor en door het dorp, we zeiden het al.

Door: Richard de Jonge

Foto: Richard de Jonge