COLUMN - Terwijl je nog niet eens weet hoe de corona heeft huisgehouden in de gemeentelijke financiën van het lopende jaar, heeft de gemeente Heerenveen toch de perspectiefnota voor 2021 al gepresenteerd.

Als je dit jaar gedwongen meer uitgeeft aan diverse zaken, dan moet dat toch invloed hebben op wat je het komend jaar nog kunt doen, zou je zeggen. Blijkbaar is dat bij overheden anders dan bij gewone ondernemingen. 

Dus kunnen we de vlag hijsen, want Heerenveen houdt een kleine half miljoen over. Mooi nieuws is ook dat de strategische agenda voor de komende dertig jaar oplevert dat er jaarlijks voor een miljoen extra geïnvesteerd kan worden. Hijs twee vlaggen.

Strijk de vlag, hang hem halfstok, want het kabinet heeft jeugdzorg en sociale domein nu eventjes financieel geregeld, maar dat houdt in 2022 op. En we weten nu al wat dat kabinet dan zegt: ‘We hebben tijdens de corona zoveel extra uitgegeven, we moeten nu weer zuinig zijn.’ Een gemeente is volstrekt afhankelijk van die nationale overheid.

Bovendien, en daar zijn we waarschijnlijk allemaal toch wel van geschrokken, gaat het tegenwoordig om echte bedragen. Daar waar onze generatie voor een dubbeltje naar de kermis ging, praten ze nu over miljarden alsof het paperclips zijn. Financieel wethouder Hans Broekhuizen is van een nieuwe generatie. Hij schrikt niet meer van grote bedragen. Rekent er al mee. Klaar voor de toekomst. Enkel de afhankelijkheid van grote broer Den Haag en omstandigheden als de corona storen hem.

Broekhuizen heeft echter voldoende flexibiliteit om zich er tegen te wapenen. Als je het goed leest, dan beschouwt hij de gemeente Heerenveen als een onderneming, Dé basis van elke onderneming is een degelijk financieel beleid. Broekhuizen heeft meegemaakt dat de provincie Heerenveen financieel bestierde. Hij wil nooit meer dat een ander onder zijn duiven schiet.

We hebben het steeds over Broekhuizen, maar in hem natuurlijk het hele college. Ik hoor steeds dat die drie jonge mannen en burgemeester en woordvoerder Van der Zwan keihard werken om dat ingewikkelde geldverhaal helemaal goed te regelen. Nu, dan moet ik ook eens een keer níét zeuren!

Eelke Lok     
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden