College Heerenveen: ‘Eigenaar schietbaan Katlijk had van vervuiling kunnen weten’

Algemeen
Foto: Omrop Fryslan
Foto: Omrop Fryslan

KATLIJK - Eigenaar Marko de Vries van de eerdere schietbaan in Katlijk had kunnen weten wat er in de grond zat. Dat schrijft het college van Heerenveen in antwoord op vragen van Heerenveen Lokaal.

De Vries kocht de grond in 2018. Hij wil er een speelplaats voor kinderen op maken. Daarvoor is de grond alleen te erg vervuild met lood van kogels die daar zijn afgeschoten.

De Vries deed al aangifte tegen de politie. Politiemensen hebben de grond jaren gebruikt als schietbaan. Daardoor is het terrein ernstig vervuild. De grond zit vol met loden kogels. Nadat de politie er zat, is er ook een schietvereniging actief geweest. Officieel zou de grond schoongemaakt worden opgeleverd, maar dat was niet het geval.

De sanering zou in 2006 zijn geweest, in opdracht van de politie. De provincie zou daar toezicht op hebben gehouden. Dat is volgens de gemeente in de periode nadat de schietvereniging daar actief was. Toch werd bij een bodemonderzoek door Antea en de GGD een ernstige loodvervuiling aangetroffen. De conclusie was dat het niet veilig is daar kinderen te laten spelen.

Die conclusie roept bij Age Hartsuiker van Heerenveen Lokaal en Retze van der Honing van GroenLinks de vraag op wat er dan precies is gesaneerd. Van der Honing: ‘Daar wil ik zo snel mogelijk duidelijkheid over krijgen. Want er zitten loden kogels in de grond. Wat is het effect op de waterkwaliteit?’

Die vraag heeft ook Age Hartsuiker. Hij wil hij weten hoe het kan dat er in het verleden kon worden geschoten zonder dat de gemeente daar zelf van wist. Hartsuiker: ‘Er wordt nu gezegd dat er in een gemeente altijd wel iets kan plaatsvinden dat illegaal is. Maar dit gaat om het schietterrein van de politie.’ Van der Honing sluit zich daar bij aan: ‘Dat is wel ondenkbaar. Dan heb je je taak als toezichthouder niet goed uitgevoerd.’

Erop gewezen door ambtenaren

Voor de gemeente Heerenveen is helder dat er niets hoeft te veranderen aan de situatie van nu. Omdat er een natuurbestemming op de grond ligt kan het niet worden gebruikt als kinderspeelterrein. Dat is in strijd met de regels. Volgens de gemeente is De Vries daar in het verleden op gewezen door ambtenaren van de gemeente.

De Vries zelf blijft erbij dat hij de grond heeft gekocht met als kadasteromschrijving Sport en Recreatie. ‘Dat stond zo ook in het bodemonderzoek dat ik erbij heb gehad. Ik heb dus een stuk grond gekocht dat voldoet aan de omschrijving.’ Bovendien, zo zegt De Vries: ‘Het was schoon, dat zei het bodemloket. En nu weten we dat hier nog wel 10.000 kilo aan kogels ligt.’

Frustratie

De frustraties bij De Vries blijven. ‘Het is voornamelijk de onwil bij zoveel mensen. Dat ze roepen dat ze iets hebben gedaan, maar dat dan blijkt dat het niet zo is. Je strijdt tegen de machtige overheid. Dat is heel frustrerend.’

Donderdag praat de gemeenteraad van Heerenveen over dit dossier. Daar willen de raadsleden dan helder krijgen wat de rol van de gemeente precies is geweest.