ChristenUnie Fryslân kritisch over mogelijk nieuwe treinvervoerder tussen Leeuwarden-Zwolle

HEERENVEEN - ChristenUnie Fryslân is het niet eens met de plannen van staatssecretaris Van Veldhoven om een andere treinvervoerder te laten rijden tussen Leeuwarden en Zwolle.

 Momenteel rijdt de NS op dat traject, maar de staatssecretaris wil dat er ruimte komt voor concurrentie. Statenlid Matthijs de Vries maakt zich grote zorgen over de bereikbaarheid van Fryslân en stelt daarom mondelinge vragen aan Gedeputeerde Staten.

"Het is een heel complex traject en met één vervoerder zien wij al dat de dienstverlening soms behoorlijk in de knel komt. Als daar straks twee vervoerders op komen, maken wij ons zorgen over hoe de bereikbaarheid van Fryslân eruit komt te zien", zegt De Vries.

Nu al heel complex

Arriva-directeur Anne Hettinga zei eerder op vrijdag al dat Arriva het wel ziet zitten om de concurrentie aan te gaan met de NS. De Vries: "Meneer Hettinga zegt dat het echt van meerwaarde kan zijn voor Fryslân, maar wij denken dat het nu al heel complex is. Vorig jaar stelden wij vragen om bij evenementen de trein te laten stoppen bij station Thialf en dat was al niet mogelijk, want dan kwam de trein te laat aan in Leeuwarden voor de aansluiting op de busregeling of kwam die voor een open spoorbrug te staan."

Van meerwaarde?

De Vries vraagt zich af of een extra vervoerder wel echt meerwaarde heeft voor de inwoners van Fryslân en welk maatschappelijk belang het dient. Daarom stelt hij woensdag vragen aan de gedeputeerde. "Vanuit Fryslân hebben we één goede lijn richting de Randstad. Als we nu nog meer vervoerders op deze lijn krijgen en de bereikbaarheid wordt nog complexer, dan missen wij straks de aansluiting met de Randstad en dat moet nooit de bedoeling zijn."
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda Heerenveen

Wees loyaal – aan onze vrienden