Blogger Marit Kloosterboer: “Je kunt zoveel meer uit het leven halen als je meer energie hebt”

HEERENVEEN - Marit Kloosterboer (30) begon zeven jaar geleden met haar blog ‘Fit with Marit’. Ze deed dit na een periode waarin ze de balans tussen sporten en eten kwijtraakte. Maar Marit gooide het roer om, startte met krachttraining en veranderde haar eetpatroon. 

Sindsdien voelt ze zich een stuk fitter en deelt ze haar ervaringen op haar blog. Marit haar openheid spreekt veel jonge vrouwen aan en haar blog en social media hebben dan ook hoge aantallen volgers.

Marit Kloosterboer

Sinds kort woont Marit Kloosterboer weer in Heerenveen, samen met haar vriend Tom. Vorig jaar kwamen ze terug van hun reis naar Australië en Nieuw-Zeeland, waar ze bijna twee jaar gewoond, gewerkt en rondgetrokken hebben. Marit is blij dat ze weer terug is in Heerenveen. “Mensen vragen of ik het niet saai vind om terug in Nederland te zijn”, vertelt ze. “Maar het is fijn om weer dichtbij familie en vrienden te zijn.”

Marit Kloosterboer is dan ook geboren en getogen in onze gemeente. Op haar website fitwithmarit.nl schrijft ze al zeven jaar lang hoe ze in haar dagelijkse leven sporten, gezond eten, fit blijven en tóch volop genieten van het leven met elkaar weet te combineren. Naast haar bezigheden op internet, waar ze inmiddels geld mee verdient, werkt ze parttime als begeleider in de zorg.

Ongezonde relatie met sport en eten

Marit groeide op in Aldeboarn bij haar ouders en zusje en ze bracht haar middelbare schooltijd door op de OSG Sevenwolden. Sporten was al van jongs af aan haar grote hobby en ze was vaak te vinden op de atletiekbaan en in Thialf, waar ze veel schaatste. Op haar achttiende startte ze met de hbo-opleiding maatschappelijk werk en dienstverlening en ging ze in Groningen wonen om voluit te kunnen meedoen met het studentenleven. Ze stopte met schaatsen en ging regelmatig stappen. En ze merkte dat ze aankwam in gewicht. 

Marit herinnert zich deze periode nog goed. “Ik voelde me onzeker over hoe ik eruitzag en kreeg een ongezonde relatie met sport en eten”, vertelt ze. “Zo bewoog ik veel en at ik weinig. Ik wilde graag dun zijn.” Marit viel af en werd daadwerkelijk dun, maar zelf zag ze het niet meer. “Ik wilde nog steeds afvallen. Mijn energie was weg en ik ging bijvoorbeeld sociale gelegenheden uit de weg, zodat ik controle had over wat ik at.”

De weegschaal loslaten

 Marit kwam op een punt dat ze besefte dat het anders moest. Ze zette de knop om en ging naar de sportschool. “Ik ben met krachttraining begonnen, waardoor ik aankwam wat betreft spieren. Ik ging meer eten en begon me energieker en blijer te voelen. En dat wilde ik delen met andere meiden. Het is zo zonde om je lichamelijk niet goed te voelen, je kunt zoveel meer uit het leven halen als je meer energie hebt. Dan kun je meer genieten.” Het was geen makkelijke weg. Marit moest leren om de controle los te laten. “Over de weegschaal en over het mezelf verplichten iedere dag te bewegen. En ik moest accepteren dat ik aankwam. Dat was niet makkelijk, maar ik was zó blij met de energie die ik ervoor terugkreeg, dat het de moeite waard was.”

 Running Girls

In deze periode startte Marit ook met haar blog ‘Fit with Marit’. “Het was in de periode dat ‘Fit Girls’ hip waren”, weet ze nog. “Als jonge vrouw naar de sportschool gaan en aan krachttraining doen. En ik wilde andere jonge vrouwen inspireren met mijn verhaal.” Op de vraag of ze een influencer is, twijfelt ze. “Ik ben meer iemand die de verbinding zoekt met anderen”, legt ze uit.

Zo zette ze tijdens haar studietijd samen met Kelly Sandys ‘Running Girls’ op. Marit en Kelly liepen in Groningen regelmatig samen hard. “Kelly is een jeugdvriendin van mij”, licht ze toe. Marit en Kelly kennen elkaar al hun hele leven via hun beide hardlopende moeders Roos en Marga, die in Heerenveen bekend zijn onder de naam Mind2Run. “Het leek ons leuk om met een groepje meiden hard te lopen en we hebben toen een berichtje op Facebook gezet met de vraag wie mee wilde trainen. Er kwamen zoveel meiden op af, dat wij al snel niet meer mee liepen, maar de training gaven.” Marit straalt nog als ze eraan terugdenkt. “Het was super! Er kwam een vaste club, maar er waren ook iedere week nieuwe meiden. We hebben er een mooie vriendinnengroep aan overgehouden.”

Marit rondde haar opleiding af en bleef schrijven op haar blog. Waar in het begin de nadruk van haar blog lag op het breken met de trend om dun te zijn en op krachttraining voor jonge vrouwen, verschoof de focus steeds meer naar plezier hebben in het sporten en je lichaam accepteren zoals het is.

Reizen

Marit wilde ook graag ervaren hoe het is om een tijdje in het buitenland te wonen. “Ik wilde weten hoe het is om uit mijn comfortzone te komen en ergens anders een tijdelijk leven op te bouwen, aan de andere kant van de wereld. Om nieuwe mensen en culturen te leren kennen”, legt ze uit. Samen met haar vriend Tom vertrok ze in 2018 naar Australië. Ze twijfelde even of ze zou stoppen met haar blog. Maar: “Ik ben doorgegaan en heb geschreven hoe het is om gezond eten en sporten toe te passen tijdens het reizen. Maar ik schreef ook over ons avontuur en deelde mijn belevenissen. Zo zijn we twee maanden langs de westkust van Australië getrokken in een auto met een tent op het dak.”

Familie en vrienden verrassen

Ondertussen verdiende Marit ook geld met haar blog. Zo verkoopt ze haar eigen weerstandsbanden in haar webshop. Daarnaast werkt ze samen met bedrijven die bijvoorbeeld sportvoeding of sportkleding verkopen. Door deze samenwerking met sponsoren komen er soms onverwachte gebeurtenissen op haar pad. Zo mochten Marit en Tom in 2019 voor de kerstdagen vanuit Nieuw-Zeeland naar huis vliegen via Deliveroo, een maaltijdbezorgbedrijf. Het ontroerende filmpje staat op haar Instagram en is net een aflevering van ‘All you need is love’.

 “We kregen een maand voor Kerst een bericht van Deliveroo dat ze iemand met de kerstdagen naar huis wilden laten komen en dat ze mij uitgekozen hadden”, herinnert Marit zich. “We hebben het voor iedereen een maand lang geheim gehouden. Na een lange reis zijn we vanaf Schiphol verkleed als Deliveroo-bezorgers onze familie en vrienden gaan verrassen, van wie sommigen in shock waren toen ze ons zagen en niets uit konden brengen. Ze waren in de veronderstelling dat we nog aan de andere kant van de wereld waren!”

Dertig kilometer voor dertig jaren

Toen kwam corona, en een lockdown in Nieuw-Zeeland volgde. Halverwege 2020 besloten Marit en Tom om terug te keren naar Nederland en hier in Heerenveen hun bestaan op te bouwen. “Ik ben zó blij om weer terug te zijn bij familie en vrienden”, lacht Marit. “Tijdens ons verblijf in het buitenland heb ik veel moeten missen, zoals bruiloften en de geboorte van kinderen. Nu ik terug ben, waardeer ik het contact met vrienden en familie extra.” En hoe mooi de band is die ze met vrienden en familie heeft, blijkt uit haar dertigste verjaardag. ,,Omdat het toch als een mijlpaal voelde, wilde ik voor mijn dertigste verjaardag dertig kilometer hardlopen”, aldus Marit. “Ik ben een paar maanden van tevoren begonnen met trainen.” Het doel werd een route die startte in Heerenveen en die liep via Haskerdijken naar Aldeboarn, langs haar ouderlijk huis en via Gersloot terug naar Heerenveen. “Die route was precies dertig kilometer en het was de route die ik vroeger altijd naar school toe fietste”, vertelt ze. “Toen ik op mijn verjaardag net voorbij de tien kilometer aan het rennen was, kwam er plotseling een vriendin vanuit de berm tevoorschijn! Mijn vriend kwam langs met de auto, met een speaker met ingesproken berichtjes van vrienden en familie. En mijn moeder fietste een stuk met mij mee. Onderweg hadden ze spandoeken opgehangen. Ik voelde me toch jarig ondanks de corona.”

Intussen is Marit druk bezig met het ontwikkelen van een eigen gezond product, dat ze binnenkort gaat lanceren. ,,Het is een product voor de gezonde ontbijter”, licht ze alvast een tipje van de sluier op.

Door: Marije Nutma